HRABROST ILI BEZUMLJE

Anonymousi prijete koljačima iz narko kartela

02.11.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Meksički narko kartel Los Zetas, poznat po okrutnim ubojstvima i dekapitacijama, otmicama i ucjenama, dobio je novog neprijatelja – hakersku zajednicu 'Anonymous'. Uz meksičku vladu, paramilitarne grupe i konkurentne narko kartele, protivnici odsad vrebaju Zete i u virtualnom svijetu

Na video snimci upitne vjerodostojnosti, objavljenoj početkom prošlog mjeseca, glasnogovornik Anonymousa poručio je da ako Zete ne oslobode jednog njihovog člana - navodno otetog u Veracruzu na prosvjedima potpore Anonymousima i utemeljitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu - hakeri će objelodaniti fotografije, imena i adrese policajaca, novinara i vozača taksija koji surađuju s ozloglašenim meksičkim kartelom.

Hakerska grupa Anonymous započela je svoj život kao decentralizirana mreža nezadovoljnika na internetu, koja je s vremenom prerasla u aktivizam i političke ciljeve, s najčešćom metodom napada na internetske stranice - od Visa i MasterCarda, koji su onemogućili uplate na račune WikiLeaksa, do savjetničkih tvrtki povezanih s američkom vojskom. U listopadu, napali su podzemnu pedofilsku mrežu Lolita City, pri čemu su hakeri otkrili osobne informacije preuzete sa servera Međunarodne asocijacije policijskih načelnika i Asocijacije bostonskih policajaca. Također, Anonymousi su otvoreno podržali prosvjede Occupy Wall Street.

Mračan svijet političke korupcije

Prošlog tjedna meta je postao bivši državni tužitelj iz meksičkog Tabasca, Gustav Rosario Torres, optužen da je dogovarao posao vezan uz pošiljku kokaina vrijednu 200.000 dolara. Na njegovoj internetskoj stranici osvanula je pozadina s motivom Noći vještica, uz poruku: 'Gustavo Rosario je Zeta.'

To nije bio prvi put da su Anonymousi zagazili u mračni svijet meksičke političke korupcije, podsjeća magazin Wired. Prije mjesec dana grupa je srušila službene stranice Veracruza, nakon špekulacija da je tamošnji guverner Javier Duarte u nedavnoj izbornoj kampanji primio novac od Zeta.

Razotkrivanje suradnika Zeta ponešto je, međutim, drukčije od rušenja državne internetske stranice. Osim toga, Zete su poznate po krvavim obračunima sa svojim 'online' kritičarima. U rujnu, pripadnici tog narko kartela objesili su dvoje ljudi na pješačkom mostu u graničnom gradu Nuevo Laredo. Tjedan kasnije, suradnik društvene mreže Nuevo Laredo en Vivo pronađen je mrtav, obezglavljen.

Policija s lovinom iz 'Los Zetasa'

Privatna detektivska tvrtka Stratfor upozorava da će gubitak života biti sigurna posljedica ukoliko Anonymousi objave identitete suradnika narko kartela: 'Dobrovoljno ili ne, surađivanje s kriminalcima u Meksiku dolazi po cijenu osvete od strane konkurentnih kartela.'

Efekt bumeranga

Problem je, naravno, u tome što vozači taksija koji služe kao dojavljivači ili transporteri droge to ne rade nužno u skladu s vlastitim odabirom. Kao mete ucjene, otkrivanje njihovih identiteta moglo bi dovesti do vala nasilja, poput onog koji je pogodio Acapulco u veljači, kada su usmrćeni deseci vozača taksija i njihovih mušterija.

Što je još gore, provociranje Zeta moglo bi dovesti do novih napada na korisnike društvenih mreža, bez obzira na povezanost s Anonymousima.

'Anonymousi mogu prijetiti otkrivanjem informacija o kartelima i pokretati cybernapade, no čak i u slučajevima da karteli ne mogu otkriti pojedince koji stoje iza toga, nastavit će s napadima kao upozorenjem online zajednici', upozorava Stratfor.

Drugim riječima, ako Anonymousi provedu svoje prijetnje u djela, ugrozit će živote meksičkih blogera, dok bi se nošenje maske Guya Fawkesa na meksičkim ulicama moglo shvatiti kao potpisivanje smrtne presude.

Prijetnje meksičkim Zetama mogu se doživjeti kao hrabar, ali i veoma rizičan čin. Meksiko je jedna od najopasnijih zemalja na svijetu za novinare i blogere, koji su sve češće mete narko kartela. Ukoliko se potvrdi da su Zete uistinu otele člana Anonymousa, takav čin protumačit će se kao rano upozorenje hakerima. Što bi se pak moglo dogoditi ukoliko se objave imena suradnika narko kartela, teško je i zamisliti.