pitamo čitatelje

[ANKETA] Strah od AstraZenece mogao bi promijeniti model masovnog cijepljenja: Biste li vi išli čekati dozu viška i bez narudžbe?

08.04.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Cijepljenje u Hrvatskoj od početka se suočava s problemima, uglavnom zbog sporije isporuke naručenih cjepiva, no u posljednje vrijeme jedan od najvećih problema je odbijanje građana da se cijepe cjepivom AstraZenece, zbog čega je moguća promjena u načinu cijepljenja tako da bi se cijepilo sve koji dođu na mjesto za cijepljenje, bez obzira na to što nisu naručeni za određeni termin

Tako se na probno masovno cijepljenje u Zagrebu u utorak od pozvanih 300 građana odazvalo samo njih 90, što je manje od trećine, dok je u srijedu odaziv bio bolji, ali još uvijek nedovoljan jer se odazvalo 790 od pozvanih 1500 građana, odnosno nešto više od polovice. Za sljedeće dane, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar najavljuje da bi se dnevno cijepilo i po pet tisuća osoba, no i to će ovisiti o odazivu.

Jedan od glavnih razloga odbijanja cijepljenja cjepivom AstraZenece su informacije koje od prvih dana kruže o tom cjepivu, a koje su stvorile veliku količinu nepovjerenja prema njemu. Tako se ispočetka smatralo da treba biti oprezan i ne cijepiti osobe starije od 65 godina, a zadnjih dana nekoliko europskih država odlučilo je, pak, ne cijepiti mlađe osobe, nego upravo starije. Glavna nuspojava o kojoj se govori kad je riječ o AstraZeneci je krvni ugrušak koji može uzrokovati moždani udar ili plućnu emboliju, no Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je dala mišljenje kako, iako opasnost od stvaranja ugruška postoji, ona se pojavljuje jako rijetko te je stav agencije da korist AstraZenecinog cjepiva uvelike premašuje opasnost.

Kako je tportal pisao, isti problem se gotovo jednako učestalo pojavljuje i kod cjepiva tvrtke Pfizer/BioNtech, no nijedna država nije zbog toga obustavila cijepljenje tim cjepivom. Valja naglasiti i da, prema tvrdnjama čelnika zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, od 432.601 osobe koja je do današnjeg dana cijepljena barem jednom dozom nekog od tri cjepiva koja se koriste u Hrvatskoj (AstraZeneca, Pfizer i Moderna), nijedna nije umrla od posljedica cijepljenja.

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

>>> Crna statistika: U Hrvatskoj 3217 novozaraženih koronavirusom, preminulo je 36 osoba

I dok u drugim gradovima postotak onih koji odbijaju cijepljenje AstraZenecom nije toliko velik kao u Zagrebu, ipak ima problema diljem Hrvatske. Zato ministar zdravstva Vili Beroš ne isključuje mogućnost da bi se pustilo da građani na mjesta za cijepljenje dolaze i bez narudžbe svojeg liječnika, pa da ipak budu cijepljeni. Trenutno se moguće cijepiti tek nakon što liječnik obiteljske medicine naruči pacijenta, nakon što prethodno utvrdi želi li se pacijent cijepiti trenutno dostupnim cjepivom.

  • +39
Na Zagrebačkom velesajmu počelo masovno cijepljenje građana protiv covida-19 Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Na direktno pitanje razmišlja li o tome da se od idućeg tjedna cijepi sve koji to žele i koji se pojave na mjestu za cijepljenje, Beroš je rekao kako se mora paziti da se time ne našteti starijim osobama koje su se prijavile za cijepljenje a još nisu došle na red, ali je dodao da će se 'u datim okolnostima učiniti sve da se iskoristi svaka doza'. Na dodatno pitanje znači li to da nije isključena opcija da se pusti sve koji hoće da dođu na cijepljenje, odgovorio je:

"Nije. Moramo biti fleksibilni i napraviti sve što je najbolje za zdravstveni sustav."

>>> U Španjolskoj AstraZeneca samo za starije od 60 godina, a ovako stvari stoje u ostalim zemljama

Kako bi to točno izgledalo i bi li se stvarale prevelike gužve zbog kojih dio onih koji bi došli ne bi stigli biti cijepljeni, pa bi morali dolaziti i sljedeći dan ili čak više dana dok ne dođu na red, nije još poznato, pa ostaje za vidjeti kako bi se to organiziralo. Čitatelje tportala pitamo 'Biste li išli čekati na cijepljenje i ako niste naručeni za određeni termin?'