broj oboljelih pada

HZJZ: Nije istina da je Hrvatska europsko žarište hripavca

09.04.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Nakon što je časopis Politico objavio da su slučajevi hripavca posljednjih mjeseci diljem Europe u porastu, ističući Hrvatsku kao trenutačno europsko žarište - tu je vijest demantirao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Poručuju da je broj oboljelih od hripavca u našoj zemlji posljednjih mjeseci u padu

'Mi objavljujemo podatke na našim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tjedno. Ažuriramo podatke o oboljelima od hripavca i tu se vrlo jasno vidi da dolazi do pada oboljelih zadnjih nekoliko tjedana. U siječnju smo imali preko 900 oboljelih, u veljači pad je bio negdje na više od 400 oboljelih i sad smo u ožujku imali više od sto oboljelih. Znači da se dogodila negdje greška u navođenju podataka, datumima ili u broju', rekla je Sanja Kurečić Filipović, epidemiologinja HZJZ-a, piše HRT.

Naime, Politico je objavio da su slučajevi hripavca posljednjih mjeseci širom Europe u porastu, te Hrvatsku naveo kao trenutačno europsko žarište bolesti. Infekcija iz prošlih vremena, sastavni dio romana Charlesa Dickensa, posljednja je bolest iz viktorijanskog doba koja se vratila na Zapad nakon porasta broja slučajeva ospica, sifilisa, gihta, gube i malarije.

U Češkoj, odakle stižu izvješća o nestašici cjepiva protiv hripavca, broj slučajeva najveći je u posljednjih 60 godina, podaci su Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Do naglog je porasta posljednjih mjeseci došlo i u Danskoj, Belgiji, Španjolskoj te u Velikoj Britaniji.

  • +16
Testiranje na hripavac ispred HZJZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

'Ove godine infekcije su dramatično porasle i mogle bi premašiti bilo koji godišnji ukupan broj u zadnjih više od 30 godina', rekao je Paul Hunter, liječnik i profesor na Sveučilištu East Anglia.

Prošle su godine u Engleskoj zabilježena ukupno 853 slučaja, a samo u veljači ove godine evidentirano ih je 913. Trenutačno je, kako navodi Politico, europsko žarište Hrvatska, koja je u posljednjih 15 mjeseci prijavila 6381 slučaj. Dio razloga za širenje hripavca Europom pad je stope procijepljenosti.

Ta je činjenica posebno zabrinjavajuća s obzirom na to da je hripavac najriskantniji za dojenčad. Bolest je za odrasle uglavnom samo neugodna, no u tako male djece može izazvati niz ozbiljnih komplikacija, a u nekim slučajevima može rezultirati i smrću dojenčadi. Većinu aktualnih bolesnika čine tinejdžeri u dobi od 15 do 19 godina, no ECDC izvješćuje da se "gotovo svi ovogodišnji smrtni slučajevi" odnose na bebe mlađe od tri mjeseca. Proteklih tjedana u Nizozemskoj su evidentirane četiri smrti od posljedica hripavca, a to je više nego dvostruko više od uobičajene godišnje stope.

Europska agencija za bolesti ukazuje na to da bi za porast broja slučajeva hripavca mogao biti odgovoran COVID.

'Trenutačno povećanje moglo bi biti povezano s nižom cirkulacijom virusa hripavca u vrijeme pandemije COVID-a u kombinaciji s neoptimalnim cijepljenjem protiv hripavca određenih dobnih skupina', stoji u izvješću od ožujka.

Cijepljenje populacije ključno je za zaustavljanje epidemije, no to je, čini se, lakše reći nego realizirati. Pet regionalnih zdravstvenih službi u Ujedinjenom Kraljevstvu izvijestilo je da je pandemija koronavirusa nepovoljno utjecala na stope cijepljenja protiv ostalih zaraznih bolesti.