noćni sati u parlamentu

Anka Mrak Taritaš zatražila da se smanji PDV na higijenske uloške i tampone, HDZ-ovka je pitala: 'Zašto se pozivate na neravnopravnost? Pa i muškarci se moraju brijati, hoćemo smanjiti porez na žilete?'

21.10.2021 u 22:20

Bionic
Reading

U Hrvatskom saboru raspravljen je u četvrtak Prijedlog dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost ,kojim bi se porezna stopa na ženske higijenske potrepštine smanjila sa 25 na pet posto i smanjila porezna neravnopravnost u hrvatskom poreznom sustavu s obzirom na spol.

Predlagateljica Anka Mrak Taritaš (Glas) obrazložila je da svaka žena u Hrvatskoj tijekom života platiti oko osam tisuća kuna poreza ma dodanu vrijednost na kupnju higijenskih uložaka i tampona. Podsjetila je da mnoge europske zemlje imaju niži porez na te higijenske potrepštine nego u Hrvatskoj. Dodala je kako je Europski parlament 2019. usvojio rezoluciju o ravnopravnosti spolova i politikama oporezivanja u EU, kojom se zemlje članice pozvane da se ženske higijenske potrepštine izuzmu od oporezivanja PDV-om.

Stoga se založila za "iskorjenjivanje higijenskog siromaštva u Hrvatskoj" kako bi pokazali da vodimo skrb o ženskim stanovnicama. No, drži da prijedlog vjerojatno neće dobiti potporu vladajuće većine. Ocijenila je Vlada pokazala neempatiju prema ženama te pozvala vladajuće da, ako prijedlog smatraju manjkavim, predlože amandmane.

Ravnatelj Porezne uprave Zdravko Zrinušić rekao je kako prijedlog ne može dobiti potporu, jer je potrebno sustavno rješenje kako ne bi bilo neželjenih učinaka. Podsjetio je kako je PDV već snižen na hranu, lijekove, energiju i komunalne usluge, no da to nažalost nije rezultiralo smanjenjem cijena.

Nikolina Baradić (klub HDZ-a) najavila je da ne može podržati zakonski prijedlog jer je manjkav. Rekla je kako Vlada vodi brigu o ravnopravnosti žena i bori se protiv siromaštva i socijalne isključivosti.

Anita Pocrnić Radošević (klub HDZ-a) naglasila je kako sniženje PDV-a nisu rezultirala smanjenjem cijena, već povećanjem trgovačkih marži i nije se odrazilo na povećanja standarda građana. I iskustva nekih zemalja pokazuju da se problem tako nije riješio, dodala je.

Upitala je Anku Mrak Taritaš pritom zašto smatra da će se smanjenjem PDV-a ispraviti neravnopravnost koja postoji u poreznom sustavu, odnosno koja je to neravnopravnost po spolu u poreznom sustavu. 'Apsolutno je jasno na što sam mislila. Mislim da ne postoji nijedan muškarac u Hrvatskoj, ali i u svijetu koji koristi higijenski uložak ili tampon. Koriste ga žene i na to plaćaju porez kao da je luksuz. Samo zato što ste žena kupujete određene proizvode i na to plaćate porez i o tome je ovdje riječ', pojasnila je.

Imala je odgovor i HDZ-ova zastupnica. 'Niste odgovorili na moje pitanje. I muškarci moraju brijati lice pa bi mogli reći da spustimo porez i na žilete i kreme za brijanje', poručila je.

Pocrnić Radošević je i u raspravi u ime Kluba HDZ-a pokušala pojasniti zašto je protiv smanjenja PDV-a na higijenske uloške. 'I da se snizi taj PDV, budući da je većina proizvoda iz uvoza, dogodit će vam se da umjesto uložaka s mirisom lavande za mjesec dana imamo s mirisom ruže, a ruža je skuplja za uzgoj, pa će i ti ulošci biti skuplji, a lavande više neće biti za kupiti', poručila je.

Mrak Taritaš je upitala i zašto ovo nije predlagala dok je bila članica Milanovićeve Vlade. 'Pa, ne menstruiraju žene od kad je HDZ na vlasti. Zašto vi to niste tražili kad ste bila ministrica i kad ste bila u vladi? Pa, ne znam zašto u ostalim vladama to niste radili. Pa, nije menstruacija nastala kad je Andrej Plenković došao na vlast. Pa, mislim stvarno, nemojte da moramo, još se i smijat', kazala je kroz smijeh.

Sabina Glasovac (klub SDP-a) rekla je kako žene uplate 130 milijuna kuna godišnje u proračun samo zato što su žene, jer bez higijenskih potrepština ne mogu funkcionirati. To nije luksuz da bi se morao oporezivati najvišim stopama dok je, primjerice, PDV na kino ulaznice i novine koji nisu baš nešto bez čega se ne može, za razliku od tampona, higijenskih uložaka i menstrualnih čašica. PDV na te potrepštine će se vjerojatno smanjiti kad to EU zatraži, smatra Glasovac.

Katarina Nemet (klub IDS-a) podržala je zakonski prijedlog, rekavši da je to životna biološka pojava više od polovine svjetske populacije i ne treba ju oporezivati kao neke druge artikle. Trebala bismo slijediti iskustva nekih zemalja u kojima su ti higijenski artikli besplatni, primjerice u školama, na tragu pozitivne diskriminacije.  

Marijan Puljak (klub Centar-Glas) pozvala je Vladu da podrži prijedlog i smanji PDV na higijenske potrepštine kao i Nikola Grmoja (klub Mosta) koji je rekao kako je jedna od potpisnika inicijative tog zakonskog prijedloga.