GJENERO I PUHOVSKI ZA TPORTAL

Analiza propasti: Mostu i SDP-u se ne piše dobro, evo i zašto

26.01.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Političke analitičare nisu nimalo začudili trendovi iskazani u najnovijem Crobarometru. Činjenicu da je Živi zid ponovno pretekao Most treba zahvaliti saborskoj dominaciji Ivana Pernara, ali i tome što se Most ne snalazi u Vladi u kojoj premijer Andrej Plenković amortizira sve sukobe. Pad popularnosti predsjednice potpuno je očekivan nakon 'tragikomedije' s putom u SAD. Istom putanjom ide i SDP, koji će, kaže analitičar Žarko Puhovski, ako tako nastavi, pasti na razinu iz 1992., kada je jedva ušao u Sabor

Politički analitičar Davor Gjenero za tportal kaže da je Živi zid našao svoju nišu te da mu jača opozicijska uloga u Saboru. Uz to, od Pernara ili Vilibora Sinčića nitko ne očekuje konkretne odgovore.

Činjenicu da je izbio na treće mjesto po popularnosti kao politička stranka Živi zid može zahvaliti i Mostu. Gjenero kaže da su mostovci prokockali jedinu jaku kartu koju su imali u prošloj Vladi, a to je bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, koju su odbacili i umjesto nje instalirali Ivana Kovačića. Uz to se nisu, kaže Gjenero, vrijednosno odredili, a i 'razočaravajući je način na koji su se konsolidirali kao stranka'.


'Nisu uspjeli iskoristiti stranačku konvenciju kao nešto što bi povećalo medijsku prisutnost', kaže Gjenero i zaključuje kako je Most stekao popularnost kao protestni pokret i da je tu ulogu nemoguće igrati na poziciji vladajućih.

Most organiziran kao Komunistička partija

Žarko Puhovski pak napominje kako je Most organiziran kao Komunistička partija te da su se osramotili time što je 'njihov samozvani ideolog Nikola Grmoja rekao da donose zakone da se riješe nepoćudnih ljudi, Andre Vlahušića i Marijana Hanžekovića. 'Ne može se donositi zakon da bi se riješilo jednog čovjeka', napominje Puhovski.

Mostovcima ne ide na ruku ni Plenkovićevo amortiziranje sukoba. 'Oni se ne snalaze u vlasti u kojoj nema sukoba. Umislili su si da će biti kočničari negativnih tendencija, no ispalo je da se Most, zbog pristojnog ponašanja Plenkovića, nema mogućnosti profilirati', kaže Puhovski i dodaje da svaki pokušaj Mosta da kritizira poteze HDZ-a zamre za nekoliko dana.


S druge strane, Živi zid je shvatio da je Sabor odlična pozornica. 'Oni to veoma efikasno koriste pokazujući da je važno da se u javnost prodre jakim riječima, neovisno o tome koliko iza toga imasadržaja', kaže naš sugovornik, napominjući da vodstvo Sabora nije u stanju voditi sjednicu na pristojan način, osim, smatra Puhovski, Milijana Brkića, koji amortizira Živi zid. Upravo se ta stranka, po njemu, nameće kao prava oporba s obzirom na to da je SDP u 'unutarnjim grčevima'.

'Predsjednica je režirala tragikomediju'

Gjenero kaže da je Kolinda Grabar Kitarović na početku ove godine bila pod nevjerojatnim medijskim pritiskom, s kojim se njezin ured nije znao nositi. Unatoč tome, smatra da pad popularnosti i nije tako velik s obzirom na to da su njezini politički protivnici, misli Gjenero, od puta u SAD napravili takav problem da bi s dnevnog reda skinuli njezin potencijalni drugi mandat.

Puhovski pak smatra da joj rejting zasluženo pada nakon što je 'režirala tragikomediju sa sobom u glavnoj ulozi'. 'Vidjeli smo da jedan političar iz naftalina kakav je Dragan Primorac ima bolje kontakte od nje u Americi. Tu se radi o njezinom osobnim motivima, s kojima Ured nije mogao izaći na kraj', misli Puhovski.


SDP u slobodnom padu

Socijaldemokratima se ne piše dobro. Gjenero kaže da SDP nema nijedan potez kojim bi počeo vraćati svoj izgubljeni rejting pa je zacementiran na ovoj poziciji u odnosu na HDZ.

Puhovski pak smatra da toj stranci treba padobran i da će ga naći na predstojećim lokalnim izborima. 'Njima je jedina šansa da organiziraju sastanak vodstva i pokušaju dogovoriti strategiju u odnosu na vladajuću stranku i svoje programe, kao i taktičku suradnju sa sindikatima i nevladinim udrugama, te da se pokušaju izvući iz rupe u koju su upali. Ako to ne naprave, naći će se u istoj poziciji kao u vrijeme Ivice Račana 1992., kada su jedva ušli u Sabor', poručuje.


HDZ popularan, Vlada ne. Kako to?

Istraživanja javnog mijenja pokazuju da jaka potpora stranci ne mora nužno značiti i potporu Vladi koju vodi ta stranka. Tako je i u ovom slučaju.

'HDZ se dobro drži jer je Plenkoviću uspjelo razdvojiti imidž sebe kao vođe stranke i sebe kao premijera. On se pokazao majstorom amortiziranja pritisaka. To u stranci odlično funkcionira, ali u Vladi ne', pojašnjava Puhovski. Dodaje da se od predsjednika stranke ne očekuje da iskaže jasne stavove, no od premijera - da.

Pokazalo se to na primjeru ministra kulture Pave Barišića, potpredsjednice Vlade Martine Dalić, ali i neodlučnog stava oko HOS-ove ploče s natpisom 'Za dom spremni' u Jasenovcu.

S druge strane, Vlada je u tri mjeseca povukla i neke nepopularne poteze, prije svega poreznu reformu, kojom je oštećen velik broj građana s niskim primanjima, dok su profitirali oni s višim.

Gjenero također ističe poreznu reformu kao razlog pada popularnosti vlade Andreja Plenkovića. 'Niti ova priča s otkupom Ine ne ide efikasno tako da je logično da im pada potpora. Što se HDZ-a tiče, situacija je drugačija - on ima stabilno biračko tijelo, a Vlada je gubila potporu onog dijela birača koje je pridobila umjerenim ulaskom u političku arenu, ali svoje izvorno biračko tijelo neće izgubiti', zaključuje Gjenero.