KAFKIJANSKA PRIČA S PLESA

Amerikanki hrvatskih korijena policija bez objašnjenja uzela putovnicu i protjerala ju iz Hrvatske. Ovo je njezina priča

06.07.2018 u 15:48

Bionic
Reading

Roseann Cirko, 53-godišnja bolničarka rođena i odrasla u američkom Wisconsinu s roditeljima hrvatskog porijekla, posljednjeg vikenda u lipnju sletjela je na zagrebački aerodrom s namjerom da u pradomovini provede dva tjedna godišnjeg odmora. Nije uspjela: Policajci su je na aerodromu zadržali 24 sata, potom joj oduzeli putovnicu i strpali u avion natrag za Ameriku bez konkretnog i suvislog objašnjenja, navodno uz ponižavajući tretman, pa čak i psovke. Punih tjedan dana tportal je pokušavao raspetljati ovu kafkijansku priču, no bez velikog uspjeha

Cirko punih dvadeset godina radi kao bolničarka pri vatrogasnim snagama Chicaga, a posljednjih šest godina raspoređena je na tamošnji aerodrom O'Hare, stoga prolazi redovite godišnje provjere FBI-ja i ima njihov sigurnosni certifikat najviše razine. Vodi sasvim normalan život: tijekom godine radi, ljeti i zimi putuje na godišnji odmor. Pa je tako ove godine red došao na Hrvatsku.

'Po slijetanju u Zagreb jedna policajka pogledala je u moju putovnicu, potom uz smiješak pozvala kolegu, da bi me upitali 'što nije u redu s putovnicom i je li bila ukradena'. U čudu sam im odgovorila da to nije slučaj, da već godinama uredno putujem s njom i da istječe u listopadu 2019. godine. Pozvali su me za sobom, smjestili u prostoriju nalik na ćeliju, oduzeli neke stvari i zaključali me', opisuje Roseann svoju priču za tportal.

U 'ćeliji' na Plesu bez objašnjenja

'Više puta sam ih upitala u čemu je problem, upozorila da sam državljanka SAD-a i da me ne mogu ovako tretirati, a odgovoreno mi je rečenicom da se nalazim 'u zemlji u kojoj nemam nikakva prava'. Nisam mogla vjerovati što se događa, plakala sam, ali nikakve odgovore nisam dobila', nastavlja ona.

Policajci su joj dodijelili jastuk, deku i nešto vode, a kasnije joj objasnili otprilike da 'nešto nije u redu s putovnicom koja je ukradena 2011. godine', pa najavili da će je idućeg jutra staviti na zrakoplov natrag prema Amsterdamu. Nisu dopustili ni da je posjeti rodbina iz Zagreba. Objašnjavala im je da je s istom tom putovnicom u posljednjih sedam godina boravila u Škotskoj, Engleskoj, Meksiku, Novom Zelandu, Nizozemskoj i na otoku Fiji - na koncu, s njome je upravo preko Amsterdama i doputovala u Zagreb - no nije imalo učinka.

Idućeg jutra uspjela je stupiti u kontakt s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, gdje su joj potvrdili da s putovnicom nema nikakvih problema, ali da hrvatska policija 'ima pravo odbiti ulazak u zemlju na osnovi zakona - samo što nikome nije jasno o kojem zakonu se radi'. Na kraju je tek tog poslijepodneva bez putovnice ukrcana na zrakoplov za Amsterdam, točno 25 sati i 45 minuta nakon dolaska u Zagreb.

'U Nizozemsku sam sletjela bez putovnice, bez rezerviranog leta za SAD i bez ikakvih informacija što i zašto mi se dogodilo. Nitko me nije dočekao niti imao najavu da dolazim. Potražila sam policajce koji su me saslušali, bili ljubazni i prevrnuli svaki kamen kako bi mi pomogli. Samo su mi kratko rekli: 'Više niste u Hrvatskoj, mi smo ovdje da vam pomognemo.' Čak su me i zagrlili. Desetak sati rješavali smo problem jer se potvrdilo da s mojom putovnicom nema nikakvih problema, a u američkom veleposlanstvu u Nizozemskoj savjetovali su mi da angažiram odvjetnika i prijavim lokalnoj policiji da su mi Hrvati ukrali putovnicu. To sam i učinila', kazala nam je Roseann Cirko.

Avantura u posjetu Hrvatskoj tako je završila prisilnim povratkom kući nekoliko dana kasnije, gdje je došla potpuno slomljena, traumatizirana i ljuta. Američke službe potom su još jednom provjerile njenu putovnicu i ispostavilo se, tvrdi, da nikada nije bila ukradena te da ni u jednoj bazi podataka nije 'označena', uključujući Interpol.

'Ni danas ne mogu shvatiti što se dogodilo, sve mi izgleda kao noćna mora. U Hrvatskoj, mojoj Hrvatskoj, teško su mi narušena ljudska prava i očito se dogodila zloupotreba ovlasti. Želim da se ovaj slučaj rasvijetli, neću odustati', zaključuje Cirko.

MUP: Postupali smo po zakonu

Tportal je kontaktirao s Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, no ondje nam je u roku od sat vremena odgovoreno da 'općenito nemaju ovlasti javnosti otkrivati detalje konkretnih pojedinačnih slučajeva'.

Znatno teže bilo je dobiti objašnjenje iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), gdje su punih pet dana 'tražili informacije', da bi na pet konkretnih pitanja na kraju odgovorili s dvije potpuno isprazne rečenice:

'Nastavno na Vaš upit, obavještavamo Vas kako su 29. lipnja 2018. policijski službenici Postaje aerodromske policije Pleso postupali zakonito i profesionalno prema državljanki Sjedinjenih Američkih Država. Policijski su službenici postupali temeljem Zakona o strancima, o čemu je državljanki SAD-a uručeno Rješenje, a o svemu navedenom je izviješteno nadležno veleposlanstvo', stoji u odgovoru iz Policijske uprave zagrebačke.

Rješenje koje spominju tportalu je ustupila sama Roseann Cirko, koja ga je kriomice fotografirala. Iz njega se, međutim, ne može razabrati gotovo ništa.

Na fotografijama koje također posjedujemo vidi se još samo ćelija, njezina jedina uspomena na Hrvatsku.

  • +33
Zračna luka Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX