BESPILOTNE LETJELICE

Amerikanci su u svojoj povijesti izgubili sedam borbenih dronova, a jedan od njih srušen je u našem susjedstvu

28.08.2019 u 23:46

Bionic
Reading

Prošlog tjedna hutijski pobunjenici srušili su američki dron, a otkako su krajem Drugog svjetskog rata te bespilotne letjelice uvedene u američko ratno zrakoplovstvo i ratnu mornaricu srušeno je ukupno njih sedam, dok je jedan od njih oboren i u našem susjedstvu

Prije šest dana pobunjeni Huti srušili su projektilom zemlja-zrak iznad Jemena američku bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper. Pentagon vjeruje kako su Huti projektil kojim su gađali dron nabavili iz Irana, dok Huti tvrde da je letjelicu srušila njihova protuzračna pbrana te da je projektil domaće izrade.

Dva mjeseca ranije, iznad Hormuškog tjesnaca iranskim projektilom srušen je dron američke ratnog zrakoplovstva tipa RQ-4A Global Hawk. Washington tvrdi kako je dron u trenutku rušenja letio iznad međunarodnih voda Perzijskog zaljeva, ali Teheran to niječe navodeći kako je dron letio iznad iranskog teritorija. Riječ je o bespilotnoj letjelici vrijednoj oko 130 milijuna dolara čija oznaka RQ, za razliku od mornaričke verzije MQ-4C, ukazuje da je riječ o nenaoružanoj izviđačkoj verziji.

Početkom istog mjeseca, iznad Jemena je srušen je još jedan američki dron tipa MQ-9 Reaper. Radi se o naoružanom modelu bespliotne letjelice koja može biti naoružana projektilima tipa Hellfire te laserski vođenim bombama tipa Paveway II. Taj model za napade iz zrala koristi isključivo američko ratno zrakoplovstvo.

Sredinom ožujka 2015. godine iznad Sirije srušen je dron tipa MQ-1, čija je vrijednost procijenjena na pet milijuna dolara. Bespilotna letjelica srušena je tijekom vojne operacije koalicijskih snaga 'Inherent Resolve' no nakon rušenja američko ratno zrakoplovstvo nije priopćilo detalje.

U našem susjedstvu tijekom NATO-ve operacije protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije u travnju 1999. srušen je dron tipa RQ-5A Hunter. Riječ je o dimenzijama malom dronu čija je tadašnja cijena iznosila oko 300.000 dolara po komadu. Tijekom operacije protiv tadašnje Jugoslavije zbog Kosova taj tip drona bio je u testnoj fazi, a iznad današnje Srbije i Crne Gore operativno je djelovao zajedno s dronovima tipa Predator i Pioneer.

Povijest bespilotnih letjelica Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za vrijeme Zaljevskog rata početkom 90-ih godina prošlog stoljeća američke snage su izgubile dva drona tipa RQ-2A Pioneer. Riječ je o prvim dronovima današnjeg oblika koji su odigrali značajnu ulogu u špijuniranju iračkih snaga tijekom agresije na Kuvajt. Inače, tijekom operacije Pustinjska oluja jedan takav, od njih ukupno 34 koliko ih je sudjelovalo u akciji, jednom takvom dronu predala se čitava postrojba iračke vojske, čime je postao prvi robot u povijesti kojem su se ljudi predali.

Prve gubitke u dronovima američka vojska bilježi od kraja Drugog svjetskog rata, točnije od operacije Samostrel 1944. godine kada su savezničke snage po prvi put počele koristiti bespilotnu tehnologiju radi napada na tvornice i lansirne rampe nacističkih bespilotnih projektila tipa V-2. Uz to, daljinski upravljani modeli dronova korišteni su i za napade na te balističke projektile na tekuće gorivo tijekom njihovog leta prema Britaniji. Koliko je tih dronova srušeno još uvijek je nepoznanica.

Dronovi - leteći špijuni Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube