NEIZDRŽIVI POREZNI ZAKONI

Amerikanci se masovno odriču državljanstva

10.02.2017 u 18:53

Bionic
Reading

Prema podacima američkog ministarstva financija, broj ljudi koji su 2015. odbili američko državljanstvo ili boravišnu vizu dostigao je rekordnu brojku od njih gotovo 4.300

Razlog za masovno odbijanje državljanstva je stroža politika u Sjedinjenim Državama usmjerena prema poreznim obveznicima s neprijavljenim offshore računima. Broj američkih emigranata, tzv. ekspata, koji se odriču američkog državljanstva posljednji put naglo je skočio u drugom kvartalu 2013. u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije: 1.131 slučaj u usporedbi sa svega 189 2012. To je još uvijek malena brojka imajući u vidu da u inozemstvu živi oko šest milijuna Amerikanaca, ali je ipak riječ o značajnom porastu.

U podacima Nacionalnog registra ne navode se razlozi odustajanja od jednog od najpoželjnijih svjetskih državljanstava, ali se čini da je jedan od glavnih uzroka - porez, izvještavaju američki mediji. Prema američkom zakonu o oporezivanju sredstava na računima u stranim bankama od 1. srpnja 2014., svjetske financijske institucije moraju izvještavati američku Poreznu upravu o ukupnoj imovini i prihodima svih američkih državljana koji na njihovim računima imaju više od 50.000 dolara.

Prema tom zakonu, banke koje ne dijele podatke s Washingtonom moraju obračunati porez od 30 posto na prihode po računima američkih klijenata. Pokušaj je to američkih vlasti da u zemlju vrate oko 100 milijardi dolara godišnje, na koliko se procjenjuju utajena porezna davanja Amerikanaca u inozemstvu. Amerikanci se, naime, oporezuju ne samo kao stanovnici, već i kao državljani SAD-a, bez obzira na to gdje žive.