AGONIJA

Hrvatici iz BIH hrvatski MUP već 18 godina odbija dati državljanstvo

01.12.2016 u 08:31

Bionic
Reading

Hrvatica Irena Mijatović iz Dervente je protjerana 1992. i od tada živi u Hrvatskoj bez prestanka, no MUP joj odbija dati domovnicu

'Nakon MUP-ova rješenja iz lipnja ove godine kojim se gđi Mijatović nalaže da se iseli iz Hrvatske, zvala nas je doslovce svaki ili svaki drugi dan i bojažljivo pitala: Ne mogu me izbaciti iz Hrvatske, jel da ne mogu? Ne mogu doći po mene i odvesti me?', ispričao je novinarki Jutarnjeg lista odvjetnik Zvonimir Raić, moleći da pri pisanju članka uzme u obzir činjenicu da je njegova klijentica u teškoj situaciji i narušena zdravlja koje bi moglo dodatno ugroziti iznošenje pojedinosti o bolesti i njezinu liječenju.

A priča Irene Mijatović, Hrvatice iz BiH kojoj MUP ne želi dati hrvatsko državljanstvo i uporno je pokušava deportirati u BiH, saga je o osamnaest godina dugoj, i još neizvjesnoj borbi s birokracijom. Irena je kao mlada žena došla u Zagreb, da bi u jednom trenutku odlučila trajno riješiti svoj status, zatraživši hrvatsko državljanstvo. Ispada, međutim, da je podnošenjem zahtjeva da se i njezino ime i prezime upiše u knjigu državljana RH napravila prvi korak u pakao.

'Gđa Mijatović se ni na koji način nije mogla zamjeriti ni jednoj osobi, posebno ne u MUP-u, da bi to bio razlog opstrukcije priznanja njezina prava na državljanstvo RH, nego je njezin slučaj primjer apsurdnosti i surovosti birokracije' kaže njezin odvjetnik Raić koji je početkom studenoga od Ustavnog suda ishodio rješenje da se privremeno odgađa deportacija Irene Mijatović u BiH.