IZNIMKA OD PRAVILA

Izraelski Židovi rođeni u Iranu ili Siriji mogu u Sjedinjene Države

31.01.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Židovi rođeni u sedam muslimanskih zemalja na koje se odnosi uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su dobili izraelsko državljanstvo mogu i dalje putovati u Sjedinjene Države, navelo je američko veleposlanstvo u Tel-Avivu

Sporna uredba potpisana u petak, zabranjuje tijekom 90 dana dolazak na američki teritorij državljanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, većinski muslimanskih zemalja. Ta uredba je u Izraelu izazvala zabrinutosti desetaka tisuća Židova rođenih u tim zemljama, koji su imigrirali u Izrael i dobili izraelsko državljanstvo.

'Ukoliko imate važeću američku vizu u izraelskoj putovnici i ako ste rođeni u Iranu, Iraku, Libiji, Somaliji, Sudanu, Siriji ili Jmenu i ako nemate važeću putovnicu jedne od tih zemalja, vaša viza je ipak važeća', navodi američko veleposlanstvo u priopćenju. Oko 140.00 osoba rođenih u jednoj od tih zemalja sada živi u Izraelu, od kojih oko 45.000 Iranaca i 53.000 Iračana, prema službenim izraelskim podacima.

Većina je starija od 65 godina i brojni su pobjegli od progona. U njihovim izraelskim putovnicama piše njihovo mjesto rođenja. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da pokušava odrediti u kojoj mjeri su te osobe zahvaćene Trumpovom uredbom.