TALIBANI NE VJERUJU U OSAMINU SMRT

Amerikanci Pakistanu nisu željeli reći za akciju

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 22:30
  • Objavljeno 03.05.2011 u 21:23
osama  bin laden

osama bin laden

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki dužnosnici odlučili su da neće surađivati s Pakistanom u akciji protiv Osame bin Ladena jer su bili zabrinuti zbog mogućnosti da Pakistan ugrozi akciju i 'možda upozori mete', rekao je u utorak direktor CIA-e Leon Panetta u razgovoru za časopis Time.

Po njegovim riječima, njegovi su suradnici bili 60 do 80 posto sigurni da je bin Laden u kompleksu u kojem je doista i bio, a CIA je odlučila isključiti Pakistan iz napada jer je 'odlučeno da bi svaki pokušaj suradnje s Pakistancima mogao ugroziti misiju. Oni bi mogli upozoriti mete', rekao je Panetta

Savjetnik za borbu protiv terorizma američkog predsjednika Baracka ObameJohn Brennan rekao je kako nema dokaza da su pakistanski čelnici znali da je bin Laden živio u luksuznom kompleksu nedaleko od elitne pakistanske vojne akademije u Abotabadu, ali da SAD ne isključuje tu mogućnost u potpunosti.

'Oni (pakistanski dužnosnici) pokazuju jednaku razinu iznenađenosti kao i mi kad smo prvi put čuli za taj kompleks pa u ovom trenutku nema naznaka da su ljudi s kojima smo razgovarali znali za njega, ali to još moramo istražiti', rekao je Brennan u razgovoru za National Public Radio.

Dodao je kako se sad čini da je bin Laden u luksuznoj vili živio možda i 5-6 godina, a činjenica da je pronađen na tako vidljivom mjestu i da je zapravo bio na dohvat javnosti nagnala je neke američke senatore na prijedlog da SAD razmotre hoće li i dalje davati financijsku pomoć Pakistanu i uzrokovala pitanja o tome je li bin Laden imao suradnike u pakistanskoj vlasti. 'Mislim da je još prerano da bismo potpuno isključili mogućnost da ima pojedinaca u Pakistanu, pa i unutar pakistanskih vlasti, koji su možda znali za to, ali zasad nikoga ne optužujemo', rekao je Brennan.

Pakistan je u utorak ustvrdio da nije znao ništa o američkom napadu u kojem je ubijen bin Laden, ali i dodao da je s CIA-om od 2009. razmjenjivao informacije o vili u kojoj je ubijen vođa al-Kaide.

'Američke snage nisu se koristile nijednom bazom ili postrojenjem u Pakistanu niti je pakistanska vojska pružila ikakvu operativnu ili logističku pomoć toj operaciji američke vojske', kaže se u dugom priopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova. Iako je Islamabad pozdravio ubojstvo bin Ladena kao važan korak u borbi protiv terorizma, u priopćenju je Pakistan izrazio 'duboku zabrinutost' zbog toga što je akcija izvedena bez prethodnog upozorenja.

'Pakistan izražava duboku zabrinutost i suzdržanost glede načina na koji je američka vlada izvela tu operaciju a da prije toga nije ni obavijestila pakistansku vladu ni zatražila odobrenje', navodi se u priopćenju. 'Takve neodobrene jednostrane akcije ne smiju postati pravilo i ne smiju poslužiti kao presedan bilo kojoj zemlji, uključujući i SAD', nastavlja se.

'Takvo ponašanje koči suradnju i katkad također predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti', ističe se u priopćenju pakistanskog ministarstva vanjskih poslova, uz napomenu da su američki helikopteri u pakistanski zračni prostor ušli kroz 'slijepe točke' koje u radarskom pokrivanju uzrokuje brdoviti teren oko Abotabada.

No na trostranom sastanku na visokoj razini u Islamabadu su SAD, Pakistan i Afganistan potvrdili odlučnost da nastave borbu protiv militantnog islama i nastoje smanjiti napetosti u međusobnim odnosima, prije svega između SAD-a i Pakistana. 'Glavni cilj današnjeg sastanka bio je ... da krenemo prema novom početku i mislim da smo bili usredotočeni na to, a to je važno. Moramo misliti na budućnost', rekao je poslije sastanka pakistanski ministar vanjskih poslova Salman Bashir

Na internetu stotine dokumenata o Osami bin Ladenu

Stotine američkih dokumenata posvećenih Osami bin Ladenu s kojih je skinuta oznaka tajnosti objavio je na internetu istraživački institut National Security Archive iz Washingtona. Na internetskoj stranici www.nsarchive.org u jednom izvješću CIA-e iz 1996. Bin Laden se oslikava kao 'jedan od najvećih rizničara' međunarodnog terorizma, a objavljeno je i izvješće iz kolovoza 2001., mjesec dana prije napada 11. rujna, naslovljeno 'Bin Laden odlučan udariti na SAD'.'Tajni podaci, prikupljeni od stranih vlada i medija, pokazuju da Bin Laden od 1997. razmatra mogućnost napada na Sjedinjene Američke Države', stoji u tom dokumentu.

Velika Britanija drži da je Pakistan podupirao Bin Ladena

Vođa Al Kaide Osama bin Laden sigurno je imao potporu u Pakistanu, rekao je u utorak britanski premijer David Cameron i najavio nastavak suradnje s Pakistancima u borbi protiv terorizma. Otkriće da je Bin Laden bio u luksuznoj kući uz vojni objekt u Abotabadu, čak možda pet ili šest godina, natjeralo je mnoge američke zastupnike da zahtijevaju reviziju američke pomoći Pakistanu.

Cameron je rekao da 'činjenica što je Bin Laden živio u velikoj kući u gusto naseljenu području znači da je morao imati mrežu pomoćnika u Pakistanu'. Još ne znamo kolika je ta mreža bila, i jasno je da postavljamo pitanja", rekao je pred britanskim parlamentom.

No dodao je da je u britanskom nacionalnom interesu priznati da su Britanija i Pakistan zajedno u borbi protiv terorizma. 'Zato i dalje surađujemo s pakistanskim kolegama u prikupljanju obavještajnih podataka, otkrivanju planova i poduzimanju koraka da ih spriječimo. Zato ćemo i dalje nastaviti slati pomoć...', rekao je. Po vladinim podacima, ostvari li se napredak u reformama, britanska će pomoć Pakistanu u iduće četiri godine biti 350 milijuna funta na godinu (gotovo tri milijarde kuna).

Holder upozorava na opasnost nakon Bin Ladenove smrti

Glavni državni odvjetnik SAD-a Eric Holder u utorak je upozorio da Amerikanci i službe sigurnosti ne mogu postati spokojni nakon smrti čelnika Al Kaide Osame bin Ladena jer ona može izazvati osvetničke napade. 'Ne možemo biti samozadovoljni, borba je još daleko od kraja', rekao je Holder, referirajući se na borbu protiv terorizma, pravosudnom odboru Predstavničkog doma tijekom iznošenja godišnjeg izvješća. 'Upravo jučer sam tužiteljima u pravosuđu i službama sigurnosti da imaju na umu da bi Bin Ladenova smrt mogla rezultirati osvetničkim akcijama u Sjedinjenim Državama ili protiv naših interesa u inozemstvu', rekao je Holder.

Holder je govoreći pred Odborom za pravosuđe američkog Predstavničkog doma branio i zakonitost američke operacije u Pakistanu koja je rezultirala smrću Osame bin Ladena. Akcija je bila 'zakonita, legitimna i primjerena u svakom pogledu. Ljudi, odgovorni za tu akciju, kako oni koji su planirali i donijeli odluku tako i oni koji su je izvršili, obavili su to, po mom mišljenju, vrlo dobro', istaknuo je Holder.

Talibani kažu da nema dovoljno dokaza da je Bin Laden mrtav

U prvoj izjavi nakon ubojstva Osame bin Ladena afganistanski talibani su u utorak rekli da još nisu vidjeli dovoljno dokaza da ih se uvjeri u smrt čelnika Al Kaide.

'Kako Amerikanci nisu dali bilo kakav prihvatljiv dokaz da podrži njihovu tvrdnju, i kako drugi pomoćnici bliski Osami bin Ladenu nisu ni potvrdili ni zanijekali njegovu smrt, Islamski Emirat smatra bilo kakvu izjavu preuranjenom', kaže se u izjavi koju je elektronskom poštom medijima poslao glasnogovornik talibana Zabihula Mudžahid

Osnivač jedne od najnasilnijih islamističkih militantnih skupina, Laškar-e-Taiba, poručio je pak muslimanima da budu ohrabreni smrću Osame bin Ladena jer njegovo 'mučeništvo' neće biti uzaludno, rekao je glasnogovornik te skupine u utorak.

Laškar-e-Taiba, okrivljena za terorističke napade na Mumbai 2008., od vijesti o Bin Ladenovoj smrti organizira posebne molitve za njega u nekoliko gradova. Glasnogovornik osnivača skupine Hafiza Mohameda Saida prenio je da je Said u Lahoreu sljedbenicima rekao da će 'velika osoba' Osame bin Ladena nastaviti biti izvor snage i ohrabrenja za muslimane po svijetu. 'Osama bin Laden je bio velika osoba koja je probudila muslimanski svijet', rekao je u ponedjeljak Said za molitve u Lahoreu, prenio je glasnogovornik Jahja Mudžahid

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi