PRVI SLUČAJ

Amerikanac se zarazio zikom iz suza bolesnog oca

30.09.2016 u 17:41

Bionic
Reading

Tridesetosmogodišnji Amerikanac zarazio se virusom zike preko suza i znoja svog bolesnog oca, što je prvi zabilježeni slučaj takvog prijenosa bolesti, objavili su u petak znanstvenici

Muškarac iz savezne države Utah inficirao se dok se brinuo za 73-godišnjeg oca koji je hospitaliziran u lipnju pošto se zarazio dok je bio u rodnom Meksiku.

Poznati načini prijenosa, ugriz zaraženog komarca ili spolni odnos s inficiranom osobom, u ovome su slučaju bili isključeni, pokazala je studija slučaja objavljena u časopisu The New England Journal of Medicine.

Sin je brisao očeve suze i bez rukavica pomagao bolničarki dok ga je premještala u krevetu, no nije bio u kontaktu s očevom krvlju ili drugim tekućinama, piše u studiji.

Testovi su otkrili vrlo visoku koncentraciju virusa zike u očevoj krvi, 100.000 puta veću nego kod drugih pacijenata, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bezopasan kod većine ljudi, virus se smatra odgovornim za neurološke komplikacije i posebno teške anomalije moždanog razvoja (mikrocefalija) kod beba koje su rodile zaražene majke (više od 1600 beba rođenih do danas u Brazilu).

Virusna infekcija već je zahvatila 1,5 milijuna ljudi u Brazilu, a stručnjaci procjenjuju da trećina čovječanstva - 2,6 milijardi osoba, živi u zemljama gdje bi se virus mogao proširiti, najviše u Indiji i Kini te u nekoliko zemalja jugoistočne Azije i Afrike.