VOJSKA U JORDANU

Amerika je već u ratu sa Sirijom!

  • Autor: Željko Trkanjec
  • Zadnja izmjena 11.10.2012 12:39
  • Objavljeno 11.10.2012 u 12:07
Obama and his national security team: nominated CIA Director Leon Panetta (2nd L) as Secretary of Defense and U.S. Army Gen. David Petraeus (C) to replace Panetta, April 28, 2011. Obama announced Ryan Crocker (R) as his nomination to be the new Ambassador

Obama and his national security team: nominated CIA Director Leon Panetta (2nd L) as Secretary of Defense and U.S. Army Gen. David Petraeus (C) to replace Panetta, April 28, 2011. Obama announced Ryan Crocker (R) as his nomination to be the new Ambassador

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Stanje u Siriji već je davno preraslo u građanski rat, a posljednjih dana sve više prijeti prelijevanjem u ozbiljan regionalni sukob. Turska je već najavila da će na svaki mogući novi napad na svoj teritorij reagirati odlučno i beskompromisno, a NATO-u nije u tom slučaju preostalo ništa drugo nego potvrditi da će dati punu podršku u zaštiti svoje strateški izuzetno važne članice (dosada se još nije govorilo o mogućem aktiviranju članka 5. Povelje koji govori o kolektivnoj obrani)

Dok se dakle Turska brani, UN-ovi vojnici na Golanu (gdje ima i hrvatskih vojnika) još uvijek nisu u pogibelji, a Iran, uz Irak, izravno pomaže vladi Bašara al Asada da ostane na vlasti, u najvećim se problemima našao Jordan, mala zemlja razapeta između niza regionalnih interesa i vlastite politike.

No američki je ministar obrane Leon Panetta potvrdio, kako prenosi AP, da se u toj zemlji već nalaze američke vojne snage koje 'pomažu domaćim trupama u osiguravanju granice prema Siriji'.

I dosada je bilo sasvim jasno da SAD ne stoji sa strane prekriženih ruku promatrajući što se zbiva u Siriji, zemlji koja je od izuzetne strateške važnosti ne samo za Bliski istok, nego i za širu regiju - utjecaji idu na Mediteran (jedina ruska vojna baza Tartus), zatim na prostor Kavkaza, kamo se mogu preseliti radikali, pa na Iran i posebno Irak, da ne spominjemo činjenicu da je Sirija i dalje u ratnom stanju s Izraelom (a Egipat je zainteresiran da se i ondje obnovi Muslimansko bratstvo), pa Al Kaida koja već vršlja među pobunjenicima...

Panetta je na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu izjavio da SAD surađuje s jordanskim snagama da bi nadzirali kontrolu kemijskog i biološkog oružja sirijske vojske (sad već možda bilo koje) te da bi pomogli Jordanu u prihvatu izbjeglica iz te zemlje. Američke trupe ne dijele vojne komplekse s jordanskim snagama, već same za svoje potrebe grade vojarne. Naime, u Jordan je iz Sirije pristiglo 200.000 izbjeglica, najviše od zemalja u susjedstvu, a prisutni su strahovi da bi među njima moglo biti i provokatora koji bi za cilj mogli imati zastrašivanje pobunjeničkih obitelji.

Početkom ovog mjeseca zabilježen je slučaj pobune u izbjegličkom pustinjskom naselju Zatari u kojem su uništeni šatori i medicinska oprema, dok su izbjeglice ostale na noćnoj hladnoći. Drugi su problem Jordanci, njih procjenjuje se sad već oko 2000, koji se preko granice pokušavaju prebaciti u Siriju da bi se borili na strani pobunjenika, a pri prelasku granice često ulaze u sukobe s jordanskim snagama.

Izvor iz Pentagona je za AP potvrdio da se u Jordanu nalazi nešto više od 100 američkih vojnika (nije dao točan broj) koji su ondje kako bi osigurali to da 'veze između Jordana i SAD-a ostanu čvrste da bismo se mogli suočiti s mogućim posljedicama zbivanja u Siriji'. Ti su vojnici u Jordanu ostali nakon zajedničkih vježbi još u svibnju.

Inače, u kolovozu je u javnost procurila informacija da američke snage dostavljaju sirijskim pobunjenicima obavještajne podatke te sve vrste neborbene opreme, uključujući radijske i satelitske sustave komunikacije.

Sadašnja Panettina objava je prvi znak da je SAD već vojno angažiran na sirijskoj granici (a ne treba dvojiti da je obavještajno duboko u sukobu - dovoljno je samo navesti da Washington tvrdi da ima informacije da je kemijsko i biološko oružje u Siriji i dalje na sigurnom).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi