WIKILEAKS DRAMA MEĐU NJEMAČKIM POLTIČARIMA

Američki veleposlanik ispričao se radi uvreda u depešama

08.12.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Njemački mediji danima se već bave dobivenim materijalima i opakim kvalifikacijama koje su o njemačkim političarima ispisane u diplomatskim depešama koje su slali američki diplomati. Političari koji su prošli najgore tvrde da su to obični 'tračevi s berlinskih koktel-zabava', a američki veleposlanik, Philip Murphy, koji je potpisao brojne depeše i koji je tvrdio da se nikome neće ispričati, upravo je to učinio u intervjuu za Die Welt

Među njemačkim političarima u objavljenim američkim depešama najlošije je prošao Horst Seehofer, bavarski premijer i predsjednik CSU. Iako su američki diplomati iz Berlina prilično jako oblatili i ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea, Seehofer je zaslužio najzlobnije epitete.


On je 'provincijski političar', koji ne zna ništa o međunarodnim odnosima, a uz to je još i 'neuračunljiv'. 'O vanjskopolitičkim temama Seehofer nema ništa značajno za reći te se čini da nema pojma o nekim osnovnim činjenicama', zaključak je američkih diplomata. Pritom mu se i zamjera to što nije završio fakultet, za razliku od diplomirane fizičarke Angele Merkel, te se predstavlja kao 'Robin Hood malih ljudi'.

Još gore, u depešama stoji da se neki važni ljudi iz CSU-a 'stide Seehoferovog ponašanja' te ga u privatnim razgovorima opisuju kao političkog populista. Nadalje, Amerikanci su se o Sehoferu raspitivali i kod bivšeg bavarskog premijera Edmunda Stoibera, koji je nekad bio i kandidat za kancelara Njemačke, a ni on nije imao previše lijepih riječi za svog nasljednika.

Seehofer je zato odlučio dokazati kako je sve spomenuto istina te se bacio u zagriženi lov za ljudima iz stranke koji o njemu ne govore samo lijepe stvari.

'Dosta mi je podbadanja!', zavapio je pred novinarima bavarski premijer te depeše opisao kao 'tipični berlinski trač s koktel-zabava'. Kao doušnika američkog veleposlanstva Seehofer je optužio Martina Neumeyera, bivšeg bliskog suradnika Stoibera, koji je danas predstojnik ureda bavarskom ministra poljoprivrede. Ovaj je lako dokazao da s time nema nikakve veze, pa se u medijima već špekulira da se radi tek o političkoj osveti, jer Neumeyer - koji se smatra jednim od najsposobnijih službenika u Bavarskoj - nije nikad iskazivao pretjerano oduševljenje Horstom Seehoferom, što ovaj smatra neoprostivim.

Povrh svega toga, iz neugodne situacije se pokušava izvući i američki veleposlanik Philip Murphy, koji je potpisao brojne objavljene depeše. Iako je isprva rekao da se neće ispričati nikome, Murphy je u međuvremenu promijenio ploču te je u intervjuu za Die Welt rekao da se 'ispričava svima'. Čini se da će ovaj diplomatski skandal ipak preživjeti, jer njegov odlazak ne traže ni kancelarka Merkel, a ni ministar vanjskih poslova Westerwelle.