Michael Murphy

Američki veleposlanik: BiH treba stabilnost i približavanje NATO-u

31.03.2022 u 13:05

Bionic
Reading

Novi američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ocijenio je u četvrtak da je ta zemlja u najvećoj krizi još od potpisivanja Daytonskog sporazuma te je najavio da će se od početka trogodišnjeg mandata odlučno zalagati da se takvo stanje promijeni, a država učini funkcionalnom i bližom članstvu NATO-u

Murphy koji je i ranije bio u diplomatskoj službi u BiH preuzeo je dužnost veleposlanika početkom ožujka i odmah se kao posrednik u ime američke administracije uključio u pregovore o izmjenama izbornog zakona zamijenivši tako na toj poziciji dotadašnjeg posebnog izaslanika Matthewa Palmera.

"Vraćam se u BiH u vremenu koje je najteže u suvremenoj povijesti ove zemlje. BiH treba funkcionalne i odgovorne institucije, ali i funkcionalne i odgovorne entitete. Sada BiH nema niti jedno od toga", kazao je Murphy na svojoj prvoj konferenciji za novinstvo.

Prioritet će mu biti potpora Daytonskom sporazumu no prije svega suverenitetu i teritorijalnom integritetu države, rekao je.

Svjestan je da mu posao neće biti lak jer je BiH komplicirana zemlja no u duhu pragmatizma kani raditi na pronalaženju najboljih rješenja za postojeće probleme.

Upozorio je da je ruska agresija na Ukrajinu promijenila svijet pa tako i Balkan, a ukrajinski rat strašni je podsjetnik i na rat u BiH.

"Mjesto BiH je u euroatlantskoj zajednici naroda, a ne uz autokratsku Rusiju okrenutu prošlosti", kazao je otvoreno američki veleposlanik zagovarajući "dublje partnerstvo" BiH s NATO-om.

Murphy planira odlučnije raditi na suzbijanju štetnog utjecaja Rusije i Kine u BiH.

BiH je svojom vanjskopolitičkom strategijom i zakonom o obrani članstvo u NATO-u definirala kao cilj no njegovo dosezanje uporno blokiraju dužnosnici iz reda bosanskih Srba, a Rusija prijeti da će u slučaju pridruživanja BiH Alijansi "odgovoriti".

Takve prijetnje je nakon agresije na Ukrajinu ponovio ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Veleposlanik Murphy u četvrtak je najavio da će posebice raditi na pomirenju među narodima u BiH što, kako je istaknuio, podrazumijeva i suočavanje s istinom o počinjenim zločinima, uključujuči genocid u Srebrenici.

Upozorio je na potrebu suzbijanja "endemske korupcije" za koju je ocijenio da najozbiljnije ugrožava demokraciju i potiče etničke napetosti u BiH.