hit neila younga

Američki šef diplomacije uhvatio se gitare u baru u Kijevu. Pogledajte kako je izgledao nastup

14.05.2024 u 22:44

Bionic
Reading

Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je u ruke uzeo crvenu gitaru u podrumskom baru u Kijevu i Ukrajincima na svoj način poručio da se SAD i Zapad ne bore samo za Ukrajinu, već i za slobodni svijet

Blinken, koji je ovog tjedna u Kijevu obećao nepokolebljivu podršku SAD-a Ukrajini, pridružio se bendu 19.99 na pozornici bara Barman Dictat u glavnom gradu. Svirali su "Rockin' in the Free World" Neila Younga, rock himnu objavljenu 1989. neposredno prije pada Berlinskog zida.

'Vaši vojnici, vaši građani - posebno na sjeveroistoku, u Harkivu - strahovito pate. Ali oni moraju znati, morate znati, Sjedinjene Države su s vama, velik dio svijeta je s vama i oni se bore ne samo za slobodnu Ukrajinu, već i za slobodni svijet, i slobodni svijet je s vama', rekao je Blinken prije nego što je zasvirao.

Blinken je gledao većinu seta benda 19.99 prije nego što ga je glavni pjevač predstavio kao 'velikog prijatelja Ukrajine'. Zatim im se pridružio na pozornici kako bi odsvirao pjesmu s refrenom "keep on rockin' in the free world".

Dmitrij Temni, frontmen benda 19.99, rekao je da je impresioniran Blinkenovim gitarističkim vještinama. 'Odsvirao je dobro', pohvalio je jednog od vodećih ljudi SAD-a.

Nakon njihovog uslijedio je nastup grupe ukrajinskih veterana koji su svirali u vojnim uniformama, Cultural Forces of Ukraine. Osnovan je 2022. kako bi podigao ukrajinski moral nakon ruske invazije, a ima i civilni i vojni ogranak.

Blinken je stigao u Kijev vlakom u utorak rano ujutro u prethodno nenajavljen posjet, koji dolazi nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula kopneni upad na sjever regije Harkiv, otvarajući novu frontu. Ranije tijekom dana Blinken se susreo i s ukrajinskim šefom diplomacije Dmitrom Kulebom, s kojim se počastio pizzom u restoranu u centru Kijeva.

  • +4
Antony Blinken svira Neil Younga Izvor: Profimedia / Autor: Brendan SMIALOWSKI / AFP / Profimedia

Ovo nije prvi put da je Blinken javno zasvirao i zapjevao. U rujnu prošle godine na jednom je državnom događaju također uzeo gitaru u ruke i zasvirao 'Hoochie Coochie Man' Muddy Watersa.

Nije tajna da je Blinken zaljubljenik u glazbu. Prema vlastitom priznanju vlasnik je sedam gitara, svira u ad-hoc sastavljenom bendu američkih državnih službenika, a za vrijeme fakulteta pisao je i glazbene recenzije, što je sve otkrio prije nekoliko godina u razgovoru za Rolling Stone.