OPREZNA CIA

Američki obavještajci od Trumpa skrivali povjerljive informacije

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Izvjestan broj agenata Središnje američke obavještajne agencije (CIA) krio je od američkog predsjednika Donalda Trumpa povjerljive obavještajne podatke zbog bojazni kako bi oni mogli procuriti u javnost i biti kompromitirani, budući je novoizabrani predsjednik vrlo aktivan na društvenim mrežama na kojima učestalo kritizira političke protivnike i neistomišljenike

Kako piše The Wall Street Journal pozivajući se na neimenovane dužnosnike iz američke obavještajne zajednice, dio agenata odlučio je ne odavati predsjedniku svoje izvore, a izostalo je i upoznavanje s metodama koje američke tajne službe koriste za dobivanje informacija. Među njima su, kako piše list, i informacije o sredstvima pomoću kojih se obavlja nadzor i špijuniranje drugih država. Koliko je, pak, informacija prešućeno Trumpu još uvijek poznato.

Ugledni list podsjeća kako su agenti i ranije skrivali od predsjednika i kongresmena slične informacije kako bi držali svoje izvore u tajnosti, ali kako su dobivene podatke ipak u određenim slučajevima davali na uvid.

Podsjetimo, neimenovani američki dužnosnici su ranije za The New York Times izjavili kako su članovi Trumpove predsjedničke kampanje navodno više puta kontaktirali s agentima ruske obavještajne službe tijekom 2016., neposredno pred američke izbore. Trump je, pak, curenje informacija o vezama s ruskom obavještajnom službom nazvao zločinom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je, očekivano, opovrglo bilo kakvu rusku umiješanost u američke predsjedničke izbore.