TRAŽE PROMJENU STRATEGIJE

Ukrajina zatražila pomoć G7 i NATO-a u obnovi protuzračne obrane

19.04.2024 u 07:03

Bionic
Reading

Ukrajina je upozorila ministre vanjskih poslova G7 u četvrtak da moraju promijeniti strategiju žele li da Kijev izdrži sve razornije ruske zračne napade

Ministri G7 koji se sastaju na talijanskom otoku Capriju priznali su da moraju Ukrajini omogućiti da ojača sustav protuzračne obrane te su zapljeskali ukrajinskom ministru vanjskih poslova Dmitru Kulebi kada im se pridružio drugoga dana njihova trodnevnog sastanka.

G7, u kojoj su predstavnici Italije, Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Britanije, SAD-a i EU-a oštro su kritizirali rusku invaziju na Ukrajinu koja traje dvije godine. Međutim, vojna pomoć Kijevu proteklih je mjeseci usporena, dok europskim partnerima očito nedostaje streljiva, a ključno američko financiranje blokiraju republikanci u Kongresu.

Kuleba se nakon dolaska na Capri u izjavi novinarima požalio zbog činjenice da njegovoj zemlji nedostaje ključna obrana, dok su američke, britanske i francuske snage u subotu intervenirale kako bi spriječile iransko raketiranje Izraela. 'Strategija naših partnera u Izraelu čini se da sprječava štete i smrt... Proteklih mjeseci, strategija naših partnera u Ukrajini čini se da je pomaganje da se oporavimo od nanesene štete', rekao je.

'Dakle, naša zadaća danas je pronaći načina da naši partneri osmisle mehanizam, način koji će nam omogućiti da izbjegnemo smrt i razaranje u Ukrajini', dodao je Kuleba.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je sudjelovao na sastanku G7 u četvrtak, rekavši novinarima uoči sastanaka da vojni savez aktivno nastoji što prije poslati što više sustava za protuzračnu obranu. 'Razrađujemo mogućnost slanja sustava Patriot Ukrajini. U dijalogu smo s nekoliko zemalja', rekao je.

U Washingtonu je ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao novinarima da je Ukrajina zatražila dodatnu opremu za protuzračnu obranu, dodajući da Kijev traži minimum sedam sustava Patriot. Šmihal je odbio reći koliko sustava Patriot Ukrajina trenutačno ima, rekavši da je to tajna informacija.

Rekao je da su SAD i Bijela kuća potvrdili ukrajinskom izaslanstvu da će oružje biti dostavljeno u roku od nekoliko tjedana, čim Kongres odobri paket pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara. "Nadamo se da će trajati nekoliko dana, a ne tjedana", dodao je.

Kuleba je rekao kako se nada da će ovoga tjedna dobiti obećanje o slanju još sustava Patriot i SAMP/T te da će zapad uvesti nove sankcije Iranu zbog proizvodnje naoružanih dronova koji se izvoze u Rusiju.

Nekoliko sati nakon toga SAD i Britanija najavile su uvođenje novih sankcija Iranu usmjerenih na njihov program proizvodnje dronova, kao uzvrat na napad na Izrael 13. travnja. No, neki ministri G7 pozvali su Izrael da ne pogoršava već ionako napetu situaciju. 'Mi uvijek pozivamo na oprez i deeskalaciju', rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani. 'Nadamo se da će izraelski odgovor, koji će vjerojatno doći, biti usmjeren, a ne takav da izaziva eskalaciju'.