optužbe izraela

Američka ambasadorica u Varšavi: Izrael bi se trebao ispričati Poljskoj oko Holokausta

20.02.2019 u 12:56

Bionic
Reading

Američka ambasadorica u Varšavi u srijedu je pozvala Izrael da se ispriča Poljskoj uslijed svađe dviju država oko Holokausta, nakon što je privremeni izraelski ministar vanjskih poslova rekao da su 'mnogi Poljaci' surađivali s Nacistima

Sukob, koji su prvotno izazvali mediji koji su sugerirali da je premijer Benjamin Netanyahu optužio Poljake za sudjelovanje u Holokaustu, još su se produbili u ponedjeljak nakon komentara ministra Israela Katza, koji je također Poljake etiketirao kao antisemite.

Katzova izjava natjerala je Poljake da se povuku iz planiranog summita zemalja središnje Europe u Izraelu.

Američka ambasadorica Georgette Mosbacher, upitana treba li se Katz ispričati, rekla je da njegov komentar 'zahtjeva ispriku'.

Mosbacher je rekla kako vjeruje da dvoje velikih saveznika 'ne smiju upotrebljavati takvu retoriku'.

'Previše smo važni jedni drugima da ne riješimo ovakve razmirice', dodala je Mosbacher.

Poljska je bila dom najvećoj židovskoj zajednici prije Drugog svjetskog rata, no preko 3 milijuna poljskih Židova ubijeno je u Holokaustu.

Mnogi Poljaci odbijaju priznati istraživanja koja govore da su na tisuće ljudi sudjelovale u Holokaustu, uz još tisuće Poljaka koji su riskirali svoje živote pokušavajući pomoći Židovima.

Katz je član Netanyahuove desne stranke Likud kojoj predstoje parlamentarni izbori u Izraelu u travnju.

Netanyahuov ured komentare je odbacio kao krivo protumačene, a kritike je dobio i u Izraelu gdje ga neki optužuju da traži saveznike u središnjoj Europi revidirajući povijest Holokausta i zataškavanjem antisemitizma.

Netanyahu se ponadao da će Višegradski summit u Izraelu rasplamsati diplomatske uspjehe ususret parlamentarnim izborima.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Tzipi Hotovely, također iz stranke Likud, rekla je u srijedu da postoje Poljaci koji su pomagali nacistima, i oni koje su nacisti ubili.

'Ne možemo za Holokaust optužiti cjelokupan poljski narod', rekla je Hotovely u intervjuu za Reshet Beit radio.

'Poljska je jedan od najvećih prijatelja Izraela ... To razumijevanje i dalje stoji', dodala je Hotovely.