u kraljevskom dvorcu

Poljska domaćin kontroverzne konferencije o Bliskom istoku

13.02.2019 u 11:10

Bionic
Reading

Kontroverzna konferencija o miru i sigurnosti na Bliskom istoku koju organiziraju Sjedinjene Države i Poljska, a Teheran osuđuje kao protuiranski sastanak, počine u srijedu u Varšavi, ali na njoj neće sudjelovati njemački šef diplomacije zbog čega ga kritiziraju njegovi konzervativni koalicijski partneri

Izaslanstva šezdesetak zemalja ugostit će poljski predsjednik Andrzej Duda na dvodnevnom skupu u kraljevskom dvorcu u Varšavi.

Sudjelovat će američki potpredsjednik Mike Pence i državni tajnik Mike Pompeo, no brojni zapadni ministri vanjskih poslova odlučili su ne doći na taj kontroverzan događaj.

Iran je ocijenio da je usmjeren protiv vlade u Teheranu, no Washington to opovrgava.

Nedolazak njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa izazvao je kritike iz redova njegovih konzervativnih koalicijskih partnera.

"Nesudjelovanje je politička pogreška", izjavio je zamjenik predsjednika kluba zastupnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćansko-socijalne unije (CSU) Johann David.

"Ako pričate o sve većoj međunarodnoj odgovornosti Njemačke, morate to shvatiti", rekao je David.

Dodao je da Maas, član Socijaldemokratske stranke (SPD) neće biti na "važnoj konferenciji najvažnijeg njemačkog saveznika SAD-a".

Organizatori kažu da će skup pokušati odgovoriti na pitanje kako Bliski istok učiniti sigurnijim i stabilnijim. No, kritičari kažu da je riječ o protuiranskoj konferenciji.

Bruxelles i Washington podijeljeni su u stajalištu prema Iranu: dok Europljani pokušavaju postići sporazum koji bi spriječio da se Iran domogne atomskog oružja uz istodobno jačanje gospodarske suradnje, SAD uvodi Iranu sankcije.

Američka administracija optužuje Teheran da se bavi destabilizacijom Bliskog istoka i da financira terorizam.

Predsjednik Donald Trump jednostrano se u svibnju prošle godine povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom sklopljenog 2015., i ponovno uveo sankcije protiv Teherana.