USVOJENA ŽALBA

Amanda Knox oslobođena optužbe za ubojstvo cimerice

03.10.2011 u 22:24

Bionic
Reading

Talijanski žalbeni sud u ponedjeljak je ukinuo presudu američkoj studentici Amandi Knox i njezinom bivšem dečku Raffele Sollecitu, za ubojstvo britanske studentice Meredith Kercher 2007. i oslobodilo ih nakon što su četiri godine proveli u zatvoru za djelo koje su uvijek poricali, izvijestile su agencije

Knox, 24-godišnjakinju rodom iz Seattlea, žalbeni sud proglasio je krivom samo po optužbi za klevetu.

Na raspravi u ponedjeljak, Knox je često gubila dah i borila se sa suzama dok je govorila na talijanskom obraćajući se osmočlanoj poroti u prepunoj sudnici, ali je uspjela zadržati pribranost tijekom 10-minutnog istupa.

'Izgubila sam prijateljicu na najgori, najbrutalniji, većini neobjašnjiv način. Ja plaćam svojim životom za djelo koje nisam počinila', rekla je za ubojstvo 21-godišnje Meredith Kercher 2007., koja je dijelila stan s Knox dok su studirale u Perugi.

Knox i suoptuženik Sollecito, osuđeni su 2009. za seksualni napad i ubojstvo Kercher, koja je izbodena na smrt u svojoj spavaćoj sobi. Knox je bila osuđena na 26 godina zatvora, a Sollecito do 25 godina. Oboje je tijekom cijelog procesa tvrdilo da su nevini.

Žalbeni sud ukinuo je presudu nakon što su neovisni forenzički istražitelji oštro kritizirali policijske DNK dokaze, rekavši da su nepouzdani.

'Ja nikada nisam povrijedio nikoga, nikada u svom životu', izjavio je u ponedjeljak Sollecito u svome obraćanju poroti.

Stotine promatrača je ispred zgrade suda pratilo izricanje presude, dočakavši je s pljeskom ali i sa zvižducima. Ispred suda su bili i brojni televizijski kombiji, koji su se tamo utaborili prije više od tjedan dana. Stotinu novinari pratilo je izricanje presude u samoj sudnici.

Slučaj Konx dobio je ogroman publicitet u SAD-u pa su najveće američke TV mreže izravno prenosile izricanje presude, koje se odvijalo neuobičajeno kasno za europska mjerila oko 22 sata po lokalnom vremenu.