jesen s koronavirusom

Markotić: Vraćamo se na situaciju iz prve faze, imamo više bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom

05.10.2020 u 20:10

Bionic
Reading

'Novo izazovno vrijeme je opet pred nama. Imamo iskustva, ali je bilo i opuštanja. Definitivno ćemo raditi kao i do sada. Imat ćemo hrvatski model, sukladno hrvatskim okolnostima. Pratimo što rade druge države u Europi, ali isto tako pratimo i što su tijekom jeseni i zime radili u Islandu, Australiji, Argentini, Čileu i drugim zemljama koje su imale dobrih iskustava', izjavila je u Dnevniku HTV-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. Alemka Markotić.

Dodala je kako će u idućem vremenu veću važnost imati lokalni stožeri i tzv. "parcijalna zatvaranja". Lokalnim stožerima je, dodala je - omogućeno donošenje i predlaganje cijelog niza mjera i odluka, jer oni na terenu najbolje poznaju situaciju.

Nije željela decidirano potvrditi da će, primjerice - u pojedinim ugostiteljskim objektima i pojedinim županijama biti obvezno nošenje maski, a u drugima ne. Naglasila je kako su razgovori s predstavnicima ugostitelja u tijeku i sve bi se trebalo znati za desetak dana, prenosi HRT.

'Bolnički kapaciteti su zasad dovoljni, nisu ni popunjeni do kraja. Kumuliranog znanja u liječenju - ima. Veći je broj umrlih, ali je postotak dvostruko manji. Imamo novi lijek remdesivir i neke biološke lijekove', kazala je Alemka Markotić.

Ponovila je kako veći broj zaraženih donosi i veći postotak ljudi u bolnicama, što opterećuje zdravstveni sustav, a u konačnici dovodi i do većeg broja pacijenata sa smrtnim ishodom.

Govoreći o kliničkoj slici hospitaliziranih pacijenata kazala je kako se ona nije bitno promijenila od početka epidemije. 'Karakterstika u prvom dijelu je bio značajniji postotak težih kliničkih slika pa je tijekom ljeta bilo blažih oblika. Sad se vraćamo na onu situaciju iz prve faze - da imamo porast bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, uz porast srednje dobi oboljelih', kazala je.

  • +17
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komentirajući podatak da premine 10 posto hospitaliziranih pacijenata Markotić je kazala kako se radi o rasponu. Ne vjeruje da je taj podatak u potpunosti točan. 'Radi se o postotku o kojem se može govoriti u KBC-ima koji liječe najteže bolesnike, dok je u drugim ustanovama taj postotak znatno manji. Smrtnost je na razini cijele Hrvatske očekivana - i manja je od svjetskog i europskog prosjeka kao i prosjeka nekih razvijenih zemalja, primjerice Njemačke', zaključila je.

Samoizolacija u trajanju od 7 dana?

Markotić je izrazila zadovoljstvo epidemiološkom situacijom vezano za početak školske godine. Iznijela je podatak da su gotovo mjesec dana od početka nastave, na današnji dan - inficirana 104 prosvjetna radnika, od kojih je 19 razvilo bolest te 185 djece - bez težih znakova bolesti.

Mjera kraćenja samoizolacije za profesore na 10 dana zasad se pokazala ispravnom, poručila je Alemka Markotić . Najavila je da bi se ta mjera mogla smanjiti i na 7 dana. Epidemiolozi čekaju da prikupe još podatada kako bi u potpunosti bili sigurni.