CLARK I DALJE U IGRI

Albright odustala od kupovine Telecoma Kosova

15.01.2013 u 19:37

Bionic
Reading

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright je odustala od kupovine kosovskog Telekoma PTK, proces koji je Srbija oštro kritizirala.

'Albright Capital Management (ACM) je odustao i objasnio da ima drugih planova u svijetu u koje tvrtka želi uložiti. Tvrtka nema prigovora u pogledu procedure natječaja', naveo je tiskovni ured kosovskog ministarstva gospodarstva, prenosi AFP.

Poruka o povlačenju ACM-a je službeno stigla 8. siječnja vlastima Prištine, dodao je isti izvor. Tvrtka koju vodi Albright je ispunila uvjete za dobivanje 75 posto dionica PTK koje su stavljene u prodaju.

Rok za tvrtke za privatizaciju PTK istječe 31. siječnja. Vlada planira dobiti 300 milijuna eura u toj transakciji. PTK ima godišnju dobit od oko 40 milijuna eura.

Albright nije prva američka dužnosnica koja je željela sklopiti posao na Kosovu. U lipnju su kosovske vlasti objavile da je američki general Wesley Clark, bivši zapovjednik NATO-ovih snaga za Europu, podnio zahtjev za dobivanje licence za eksploataciju ugljena na zapadu Kosova

Kosovo je priznalo više od 90 zemalja uključujući i SAD i većinu zemlja Europske unije. Srbija i dalje osporava privatizaciju PTK i već je obznanila da će se obratiti međunarodnom pravosuđu kako bi spriječila taj proces