BEZ REHABILITACIJE

Alarmantno stanje u hrvatskim popravnim domovima

13.06.2013 u 09:48

Bionic
Reading

Država ne brine za rehabilitaciju maloljetnih delikvenata, pokazao je provedeni nadzor u Turopolju i Požegi. Na promjenu alarmantne situacije, koja traje već 20 godina, u Zagrebu će danas pozvati stručna javnost na skupu pod nazivom 'Imamo li rehabilitacije u penalnom sustavu za maloljetnike?'

Na alarmantno stanje u penalnom sustavu za maloljetne delikvente upozoriti će Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca te stručnjaka za djecu i mlade na čelu sa sutkinjom Županijskog suda u Zagrebu Lanom Petö Kujundžić.

Naime, provedeni nadzori u Odgojnom zavodu u Turopolju i maloljetničkom zatvoru u Požegi, provedeni od strane zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, pokazali su da se izvršavanje odgojne mjere za maloljetnike ne provodi kako je zakonom predviđeno. Uvjeti u zavodima su loši, nedostaje odgajatelja, psihologa i psihijatara. Sutkinja Petö Kujundžić za Media servis otkriva
Model koji će struka predložiti Vladi, Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu socijalne politike i mladih, kako bi se pobrinuli o toj populaciji maloljetnika i mlađih punoljetnika.


'Smatram da je u interesu državi da ne dupliciramo osobe koje će biti počinitelji kaznenih djela, nego da smanjujemo njihov broj. Na toj temi će biti mogućnost izvršenja takve odgojne mjere u manjim skupinama. Gledamo li u budućnost u nekih godinu, dvije, moguće je napraviti četiri lokalna područna ureda. Trebali bi izgledati kao mali dječji vrtići, državu ne bi stajali ništa više nego otvaranje novih vrtića na lokacijama u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Puli', najavila je Petö Kujundžić.

Od aktualnog ministra pravosuđa sutkinja očekuje da neće poput svojih prethodnika ostati samo na velikim najavama bez konkretnih rezultata. Jer stanje u Turopolju i Požegi, zaključuje sutkinja, jednako je alarmantno već 20 godina. A pomaka nema od 1993. kada je odgojni zavod iz Gline izmješten u Turopolje. A privremeno rješenje ostalo do danas nepromijenjeno.

'S neadekvatnim uvjetima spavaonica, broja odgajatelja na broj maloljetnika, neadekvatnih zdravstvenih i higijenskih uvjeta, odrastanja u skupini od njih 80 različite dobi na jednom prostoru. Dakle, definitivno područje u kojem su maloljetnici produkt nečega, o kojima ne brinemo i od njih činimo samo kasnije počinitelje kaznenih djela', rezimirala je Peto Kujundžić situaciju u penalnom sustavu za maloljetnike.