EGIPAT NAKON MUBARAKA

Al-Azhar je za modernu, a ne vjersku državu

20.06.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Ugledno sunitsko sveučilište Al-Azhar u Kairu počelo je u ponedjeljak raspravu o Egiptu nakon Mubaraka, očitujući se za 'modernu demokratsku', a ne vjersku državu koja će jamčiti zaštitu svetišta triju jednobožačkih religija

Veliki imam Al-Azhara, šeik Ahmed al-Tajeb, na novinskoj konferenciji koju je prenosila televizija, iscrpno je prikazao dokument koji su pripremili intelektualci i Al-Azhar i čija je svrha odrediti 'vezu islama i države u ovoj osjetljivoj fazi'.

Taj dokument podupire 'uspostavu moderne demokratske nacionalne ustavne države' utemeljene na načelu međusobne odvojenosti vlasti, koja će jamčiti jednakopravnost građana, rekao je šeik al-Tajeb.

'Islam nije poznavao, ni u svojoj civilizaciji ni u svojoj povijesti, ono što je u drugim kulturama poznato kao klerikalna vjerska država koja je vladala ljudima i zbog koje je čovječanstvo patilo u nekim povijesnim razdobljima', dodao je.

Šeik Al-Azhara je ipak rekao da načela islamskog šerijata trebaju i ubuduće biti 'glavni izvor zakonodavstva' - kao što je sada - a da bi pripadnici drugih monoteističkih religija mogli imati svoje sudove u svezi s predmetima osobnog statusa.

Dokument poziva na 'zaštitu bogoštovnih mjesta triju monoteističkih vjera' i smatra 'poticanje na vjersku nesnošljivost i rasizam zločinom protiv naroda'.

Dokument je objavljen u trenutku kada se u Egiptu, gdje je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut u veljači, zahuktala rasprava o budućnosti njezinih ustanova i o jačanju utjecaja Muslimanske braće, najbolje organiziranog pokreta u zemlji, ali i o sve većem utjecaju salafista.

Al-Azhar, ustanova s tisućljetnom tradicijom, najuglednija je u sunitskom islamu, a njegovo sveučilište privlači studente iz cijeloga svijeta, premda je vjerodostojnost njegova bivšeg imama Mohameda Sajeda Tantauija, koji je umro 2010., narušena zbog njegove povezanosti s egipatskom vlasti.