MIROVINSKA REFORMA

Ako se vlada ogluši na prosvjed sindikati prijete referendumom

20.10.2018 u 11:39

Bionic
Reading

Sindikalni prosvjed protiv najavljene mirovinske reforme počinje u subotu u 12 sati na Europskom trgu u Zagrebu, a predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever očekuje pun trg. Napominje da su, ukoliko se Vlada ogluši na prosvjed, spremni i na referendum.

"Mi smo dobili dopuštenje da dovedemo oko pet tisuća ljudi, prema šest tisuća jer je to kapacitet ovoga trga, tako da toliko i očekujemo. No ima prostora i za Zagrepčane koji su okolo, neka se samo pridruže", najavio je Sever u razgovoru za N1 televiziju prije početka prosvjeda.

Zahtjevi sindikata su, kaže, jasni: "Nema uvjeta zbog kojih bi se mogao produžiti radni vijek, problem je i najavljene penalizacije, puno je tu pitanja, puno toga o čemu smo htjeli razgovarati, no nije bilo volje".

Prosvjed je, napominje Sever, zapravo "prolazna stanica" jer ako se Vlada na njega ogluši najavljuju referendum.

"Ako nakon prosvjeda Vlada ne odgovori, mi smo spremni na referendum. Temeljito radimo na pripremama za prikupljanje potpisa, imamo u tome iskustva. Već smo prije prikupili potpise, ako treba prikupit ćemo ih opet. Vlada ima prigodu, ali ispod postavljenog nećemo razgovarati", upozorio je Sever.

Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme održat će se pod nazivom "Doživi mirovinu i tebe se tiče" u organizaciji triju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata održat će se danas s početkom u 12 sati na zagrebačkom Europskom trgu.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.