mirovinska reforma

Bačić: Čudno da sindikati nisu prosvjedovali kad je SDP-ova Vlada propisala odlazak u mirovinu sa 67 godina

19.10.2018 u 13:01

Bionic
Reading

Uoči sindikalnog prosvjeda protiv mirovinske reforme, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da podržava svaki demokratski oblik izjašnjavanja građana, ali mu je čudno što sindikati nisu prosvjedovali 2014. godine, kada je SDP-ova Vlada propisala cenzus od 67 godina za odlazak u mirovinu

Prosvjed se organizira protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina života i veće penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu, podsjetio je Bačić istaknuvši kako je dob za odlazak u mirovinu definirana još 2014. godine, kada je SDP-ova Vlada predvidjela da se u starosnu mirovinu odlazi sa 67 godina.

Dobro je da građani što dulje ostanu u svijetu rada

U starosnu mirovinu sa 67 godina idu samo oni koji nisu prikupili 41 godinu radnog staža, a oni koji jesu u punu mirovinu mogu ići i sa 61 godinom. Starosni cenzus ne odnosi se na sve buduće umirovljenike, nego samo na one koji nemaju puni radni staž, ističe Bačić.

"Nisam zabrinut zbog odredbe o potrebnih 67 godina života za odlazak u mirovinu. Kako znamo da iz proračuna treba izdvojiti 17 milijardi kuna za mirovine, dobro je da građani što dulje ostanu u svijetu rada kako bi mogli imati veću mirovinu", rekao je.

Radnik koji je u mirovinu otišao sa 40 godina staža ima mirovinu u iznosu 70 posto prosječne plaće, što je bitno iznad 42 posto prosječne plaće, koliko prima umirovljenik s prosječno 30 godina staža, pa ima prosječnu mirovinu od 2670 kuna, napomenuo je.

Razloge za to Bačić vidi u tranziciji i velikom broju tvrtki koje su u tom razdoblju završile u stečaju, a dio zaposlenih otišao u prijevremene mirovine jer nisu mogli naći novi posao.

Bačić je poručio da Vlada nastoji učiniti mirovinski sustav održivim i povećati mirovine, zato je bitno da što više ljudi ostane u svijetu rada, kako bi se promijenio nepovoljan odnos između zaposlenih i umirovljenih.

"Očekujemo da će s rastom plaća, za što je velikim dijelom zaslužna porezna reforma, iduće godine nastaviti i rast mirovina", kazao je Bačić dodavši da je mirovinskom reformom za iduću godinu predviđen tropostotni rast plaća, neovisno o usklađivanju mirovina s rastom plaća.

Vlada poboljšala standard građana

Komentirajući dvogodišnjicu Vlade Andreja Plenkovića, Bačić je ocijenio da je Vlada u tom razdoblju napravila jako puno na poboljšanju životnog standarda hrvatskih građana.

"Bitni makroekonomski pokazatelji govore da u Hrvatskoj raste BDP, da je nikad manja nezaposlenost, što nije samo zbog iseljavanja jer istodobno raste i zaposlenost. Svjedočimo i rasterećenju poreznih obveznika, a istodobno imamo do sada nezabilježeni suficit proračuna. Ove je godine plaća porasla 710 kuna, rastu mirovine, sve relevantne rejting agencije su nam povećale kreditni rejting, koji je blizu investicijskog, što omogućuje da se građani i poslodavci zadužuju s nikad nižim kamatama", nabrojio je Bačić.

To pokazuje da je Vlada bila uspješna i pokazala svoj reformski kapacitet u dvije godine. Jasno da smo svi željni bržeg rasta BDP-a, većih plaća i mirovina, ali pretpostavka za to je donošenje zakona koje će omogućiti reforme, poručio je.

Bačić je dobrim ocijenio i ulazak HNS-a u vladajuću većinu, nakon raskida HDZ-ove koalicije s Mostom, jer bi eventualni prijevremeni izbori usporili reformske procese za najmanje pola godine.

Nije htio komentirati mogućnost da partner u vladajućoj većini Milan Bandić danas bude nepravomoćno osuđen, nego je pozvao da se pričeka izricanje presude na Županijskom sudu.