sindikati očekivano zadovoljni

Dok mi dižemo dob za odlazak u mirovinu na 67, Crnogorci ju spuštaju na 61 godinu

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2018 15:00
  • Objavljeno 19.10.2018 u 14:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj

Građani Crne Gore moći će ubuduće ostvarivati starosnu mirovinu nakon 40 godina staža i 61 godine života, predviđeno je izmjenama zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, koji je predložila crnogorska vlada, a taj uvjet je prihvatio i najveći broj sindikalnih organizacija

Prethodni prijedlog Ministarstva rada da se u punu mirovinu ide kada se ostvare uvjeti od 40 godina staža i 65 godina starosti korigiran je na 40 godina staža i 61 godinu starosti.

Umjesto na 67 godina, granica za starosnu mirovinu se za muškarce spušta na 66 i vrijedit će već od iduće godine, a za žene se spušta sa 65 na 64 godine.

Za prijevremenu starosnu mirovinu, za koju je do sada trebalo 15 godina staža i najmanje 62 godine starosti, granica će biti podignuta na 63 godine, tako što će se idućih šest godina povećavati godišnje za dva mjeseca.

Sindikalci su u petak izvijestili vladu kako je na zajedničkom sastanku najveći dio sindikata podržao ta dva uvjeta, zadržavajući pravo da se o ostalim primjedbama nastave pregovori.

Kako je priopćeno, ostali su zahtjevi sindikata da se iz obračunskog razdoblja izračuna visine mirovine do 2030. godine isključe plaće, odnosno osnovica osiguranja iz jedne četvrtine razdoblja staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije (u koje godine ulaze i 1992. i 1993.), te da se u proračunu za 2019. osiguraju sredstva za povećanje iznosa najniže mirovine.

  • +7
  • +4

Crna Gora

Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL

Sindikati su tražili da se minimalna mirovina, koja sada iznosi 125 eura, uskladi s 80 posto minimalne zarade, što bi iznosilo 154 eura.

Resorno ministarstvo je ranije bilo predložilo mnogo oštrije uvjete za stjecanje prava na starosnu mirovinu, ali su sindikati zaprijetili prosvjedom ako se to usvoji bez zajedničkog dogovora.

Sindikati su također priopćili da će se razgovori nastaviti, a prihvaćanje tih uvjeta ne znači da će definitivno odustati od prosvjeda, sve dok se ne postigne cjelovit dogovor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!