SUTKINJA JURIČIĆ

Ako se u Saboru krši Ustav, u ovoj državi sve je moguće'

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Upravni sud je odlučio poništiti odluku Hrvatskog sabora o izboru troje sudaca Ustavnog Suda RH od 9. svibnja 2008., kao i dio odluke kojim je za sutkinju Ustavnog suda izabrana Slavica Banić

ZAGREB - Sud je donio ovu odluku nakon tužbe mr. sc. Mirjane Juričić, koja se također kandidirala za upražnjeno mjesto na Ustavnom sudu, a imala je razloga za nezadovoljstvo jer je njezina ponuda bila među najboljima. Saborski odbor za ustav, poslovnik i politički sustav pod predsjedanjem Vladimira Šeksa tajnim glasanjem dao je prednost Slavici Banić, koja je tada bila zaposlenica Vladina ureda za zakonodavstvo, naspram Mirjane Juričić, ugledne sutkinje s podrškom strukovnih udruga. Odluku kojom se poništava saborsko imenovanje sutkinje Banić i prihvaća zahtjev Mirjane Jurišić, inače sutkinje Upravnog suda, donijelo je vijeće sastavljeno od sudaca Dubravke Markt, Smiljane Mikuš i Borisa Markovića

Sutkinja Mirjana Juričić izjavila je za Novu TV kako smatra da je ovo poraz sustava, a da ovo nikako nije njezina pobjeda. 'Ne mislim da je ovo moja pobjeda jer još uvijek sve moguće. što su sve institucije sistema spremne učiniti, ja to ne znam', kaže sutkinja Juričić. Odbacuje insinuacije da je njena tužba bila usmjerena protiv same Slavice Banić, nego kaže da je ovo bila bitka za pravnu državu.

'Ako se u parlamentu može kršiti Ustav, onda je u ovoj državi sve moguće. Povela sam ovu bitku kako se više ne bi ponovila situacija da je u parlamentu moguće kršiti Ustavni zakon i kako bi naša djeca živjela u državi pravednijoj od ove. Znam da nikada neću postati sutkinja ustavnog suda, barem ne u ovom sazivu Sabora', rekla je.

Upravni sud je ovu odluku donio još u listopadu prošle godine ali je sve do sada držana u ladici, što u javnosti izaziva sumnje u namjere odgovornih na Upravnom sudu te sumnje da se politika uplela i spriječila da ova odluka prije stupi na snagu.

'Ostavlja gorčinu ovaj put koji sam ja prošla, ali još veću gorčinu izaziva činjenica da su se na Upravnom sudu uprle sve snage da pomognu politici', govori sutkinja Juričić. Kaže da je moguće kod kompliciranijih slučajeva da ovoliko dugo traje procedura, ali da ovo nije kompliciran slučaj, nego politički delikatan. 'Politika je itekako imala svoje prste u ovom. Ja ne mogu reći o kome se radi jer sam još uvijek sutkinja upravnog suda. Političari su spremni na sve'.

Sutkinja Juričić kaže kako ne strahuje da će je razriješiti jer ona ima čisti obraz i prste, dok neki drugi nemaju. Poručuje da nema sreće dok je ovakva sudska uprava.

Predsjednica ustavnog suda Jasna Omejec je rekla da bi ona na mjestu sutkinje Jasne Banić podnijela ustavnu tužbu ako je mišljenja da je ona u pravu te ako misli da će biti zakinuta ovom odlukom. Po njenom mišljenje, hitno se treba mijenjati način izbora ustavnih sudaca jer je po njoj nedopustivo da se Ustavni suci biraju putem javnog oglasa. Napominje da toga nema nigdje u svijetu osim u Hrvatskoj. U drugim zemljama ih bira parlament na prijedlog predsjeednika države ili obrnuto, a moguća je i kombinacija.

'U svakom slučaju, izbor ustavnih sudaca je odgovornost najviših tijela vlasti jer Ustavni sud treba štititi ustavni poredak države', rekla je sutkinja Omejec.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi