ČAČIĆ O KOSORIČINOJ VLADI

Ako ovako nastave, čeka nas još jedan krizni porez

01.09.2009 u 12:30

Bionic
Reading

Radimir Čačić, predsjednik HNS-a, na druženju je s novinarima kritizirao sve glasnije najave da će Vlada prodati HEP strancima. Istaknuo je da će nas Vlada, ako ne smanji javnu potrošnju i budžet za osam do 10 milijardi kuna, dogodine opteretiti još jednim haračem od četiri posto

'Odgovorna Vlada bi dug Ine prema državi pretvorila u svoj udio u toj kompaniji, a ne bi razmišljala o privatizaciji HEP-a', smatra Čačić.

U današnje vrijeme suverenitet zemlje nisu ni himna ni zastava nego prirodni i gospodarski resursi, a HEP je upravo jedna od njih, objašnjava predsjednik HNS-a. Istaknuo je kako su Slovenci pokazali model kako sačuvati takve resurse, a da se zadovolje norme koje traži Europska unija. Naravno, kaže on, u potpunosti bi trebalo promijeniti sadašnji menadžment i način poslovanja.

Čačić se osvrnuo i na situaciju po kojoj je Hrvatska u drugom kvartalu ove godine zabilježila pad od 6,4 posto. Iako manji od onoga u prvom kvartalu, on takav pad smatra još katastrofalnijim rezultatom zbog niže baze izračuna. 'Jednostavnim rječnikom, ako Vlada ne smanji javnu potrošnju i budžeta za osam do 10 milijardi kuna, dogodine ćemo uvesti još jedan porez od četiri posto', mišljenja je Čačić.

Bajs nema ni ulogu ni budžet ni zadatak da bilo što radi

Prvi čovjek narodnjaka u svojim packama nije zaobišao ni ministra turizma Damira Bajsa i premijerku Jadranku Kosor koji je javno hvale kako su njihove antirecesijske mjere dale rezultata i spasile turističku sezonu. Čačić kaže da to nema nikakve veze s njihovim antirecesijskim mjerama, već s činjenicom da ljudi u krizi biraju bliže destinacije i tome što je Hrvatska dobro povezana autocestama sa srednjom Europom, što također nema nikakve veze s HDZ-om i, kad se sve to poklopi s jeftinijim benzinom, onda dobijemo ono što smo dobili.

'Ukupni budžet Ministarstva turizma je 200 milijuna kuna, što je svota običnog sektora u nekom drugom ministarstvu. Gospodin Bajs nema ni ulogu ni budžet ni zadatak da bilo što radi. Ministar Fuchs, za kojeg gotovo nitko nije čuo otkad je zamijenio ministra Primorca koji je bio u novinama svaki drugi dan, ima i ulogu i budžet i zadatak da nešto radi, ali svejedno ostajemo na modelu prodavanja magle', zaključio je Čačić.