puhovski o izborima

'Ako Milanović ne počne raditi što i njegova prethodnica, ima dobre šanse'

04.09.2023 u 18:54

Bionic
Reading

Politički analitičar Žarko Puhovski u Newsroomu televizije N1 komentirao je superizbornu godinu koja je pred nama, ali i odnose na političkoj sceni, posebno predsjednika Republike i premijera

“Bojim se da će opet odlučivati ukorijenjena svjetonazorska opredjeljenja, prvenstveno na strani HDZ-a, ali i SDP-a”, rekao je Žarko Puhovski komentirajući superizbornu godinu koja nas čeka. “Ako su iole točni podaci istraživanja, ispada da je HDZ nepoljuljiv, što god se dogodilo", kazao je za N1, dodajući da je besmislica da Frane Barbarić iz HEP-a ugrožava HDZ. "Ništa ga ne ugrožava. HDZ kao brend sigurno nosi određeni postotak i to je čudna stvar. To se dugo događalo s kršćanskim demokratima u Zapadnoj Njemačkoj, unatoč skandalima”, dodao je.

Mnogi građani ne izlaze na izbore jer im se cijela priča oko politike i političkih prepucavanja zgadila, a Puhovski još ističe da vladajućima odgovara mala izlaznost:

Po njegovom mišljenju, mogući je da se 2024. dvaput održe parlamentarni izbori ako se ne složi većina. Po pitanju predsjedničkih izbora, predsjednik sigurno neće biti izabran u prvom krugu.

Govoreći o situaciji s veleposlanicima i posljednjim izjavama Zorana Milanovića o tome kome odgovara ovakva pat pozicija, Puhovski je istaknuo:

“Prije svega državi ne odgovara, građanima ne odgovara. To sigurno manje odgovara Plenkoviću nego Milanoviću jer premijer vodi Vladu koja mora funkcionirati. Milanović ne mora ništa. Plenković neće priznati da ne može postići funkcioniranje. Milanović se postavio kao neka vrsta NGO-a s Pantovčaka, priča što mu se sviđa, što ne, a Plenković ima fiks ideju na stabilnost i ne može javno reći da mašina zapinje.”

  • +21
Požega: Predsjednik Milanović na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Napominje da ne razumije zašto je Zoran Milanović prekrižio cijelu listu prijedloga veleposlanika. “Ne razumijem zašto je prekrižio cijelu listu, to mi se čini statistički nemoguće. Odlučio je – pokazat ću ja vama, sigurno je nekog morao prihvatiti. Problem je što je Milanović odlučio reći – e, sad neću. To je njegovo pravo, ali onda se čudi što je stvar zapela. On ju je zakočio. Ako ne počne pod kraj mandata raditi što je njegova prethodnica radila – sramotiti se ponašanjem, ima jako dobre šanse, ali mislim da ga do toga dovodi njegov karakter više nego strategija”, kazao je Puhovski.

Na pitanje nedostaje li prave oporbe, Puhovski odgovara da oporba ni ne postoji. Podsjeća da je Davor Bernardić isključivo prepoznatljiv na gradskoj razini.

“Da se sad Tomašević pojavi na državnoj razini, dio ljudi bi pitao tko je taj. Svi se ponašaju kao da se radi o predsjedničkim izborima. Za parlamentarne izbore morate imati desetke kandidata u raznim mjestima, hodati okolo, putovati po zemlji, to nitko ne radi. To je Tomašević jedino radio u gradu, a imate ljude koji se nisu iz maknuli iz Zagreba.”