AKIHISA WADA

Javio nam se vatreni torcidaš iz Yokohame: Da Japan igra protiv Hajduka, navijao bih za Hajduk. Ovako... Ma samo nek' zabije Livaja!

05.12.2022 u 13:09

Bionic
Reading

'Da Japan danas igra protiv Hajduka, navijao bih za Hajduk. Ovako, srce je ipak malo više na strani moje zemlje', kaže za tportal Japanac Akihisa Wada, navijačima splitskog kluba već vrlo dobro poznat lik. Često ga susreću na većim i manjim utakmicama zbog kojih barem jednom godišnje prevali put s drugog kraja zemaljske kugle, a kada to nije slučaj, sam u gluho doba noći navija u svom domu u 950 kilometara udaljenoj Yokohami

'Dakle volio bih da Japan pobijedi. Ali i da moj Marko Livaja zabije barem jedan gol, veliki je to majstor', kaže nam Akihisa.

U samom Japanu vlada veliko uzbuđenje zbog današnje osmine finala Svjetskog prvenstva, premda utakmica započinje točno u ponoć.

'Svi barovi i kafići u kojima postoji televizor rezervirani su već danima unaprijed, a radno vrijeme produženo je sve do ujutro', kaže nam naš japanski sugovornik. Na televizijskim postajama riječ 'Hrvatska' spominje se svakih nekoliko minuta i, priznaje, on obožava to čuti.

'Uvijek se sjetim svoje familije i braće u Splitu i kako me svaki put lijepo dočekaju i ugoste. Zadnji put baš nedavno, na 72. rođendanu Torcide. Jest da Hajduk nije pobijedio, ali doći će i to. Hajduk je klub koji će igrati Ligu prvaka', uvjeren je Akihisa.

  • +5
Akihisa Wada Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkic / CROPIX

Na splitski klub 'navukao' se sasvim slučajno, prije nekoliko godina, pa je od tada o njemu postao gotovo pa ovisan. Sam samcat u Yokohami je svladao i hrvatski jezik, a još prije toga naučio je sve pjesme posvećene splitskom klubu. Hrvatski mediji jedno vrijeme su ga salijetali.

'Stekao sam puno prijatelja u mojoj prekrasnoj Hrvatskoj. Kada je Japan neki dan pobijedio Španjolsku, mobitel mi je 'izgorio' od pustih poruka i čestitki', smije se sugovornik tportala. Priznaje, nada se da će se isto dogoditi i nakon današnje utakmice.

  • +3
Navijači na utakmici Japan - Kostarika Izvor: EPA / Autor: NOUSHAD THEKKAYIL

'Ovdje vlada euforija zbog rezultata reprezentacije i svi smo sigurni da imamo dobru momčad, nije nemoguće da pobijedimo Hrvatsku i odemo među osam najboljih. Da, moje srce večeras kuca za moju zemlju, ali drago mi je da igramo baš protiv Hrvatske. Tko god izgubi, neću biti baš toliko tužan', govori nam japanski hajdukovac.

'Neka rezultat bude 4:3 za Japan i neka Livaja zabije ova tri gola za Hrvatsku. Moja nova misija jest da cijeli svijet dozna za tog boga nogometa, mog idola. Ako ne cijeli svijet, onda barem cijeli Japan', zaključuje Akihisa.

Novinari tportala s njime su razgovarali i dopisivali se porukama, a zadnja je, kako priliči, završila sloganom kojim se on i inače potpisuje: 'Hajduk živi vječno'.