SAMO ZA TPORTAL

Ivan Klasnić otkrio nam najveću opasnost za Hrvatsku u srazu s Japanom, a sjetio se i detalja kojeg Darijo Srna ne zaboravlja

Bionic
Reading

Ovog ponedjeljka od 16 sati Hrvatska u osmini finala svjetskog prvenstva igra protiv Japana. Bit će to četvrti okršaj ovih dviju reprezentacija. Obje momčadi imaju po pobjedu, a posljednji, igran na SP-u 2006. godine u Njemačkoj završio je 0:0, što potvrđuje da Japan zaslužuje veliki respekt. Slaže se s time i Ivan Klasnić, bivši hrvatski reprezentativac

Ivan Klasnić u dresu hrvatske reprezentacije odigrao je 41 utakmicu i zabio 12 golova, a s tim brojem pogodaka izjednačen je sa Zvonimirom Bobanom i dijeli 16. mjesto najuspješnijih hrvatskih strijelaca. Naravno, svi se najviše sjećamo Klasnićevog pogotka u četvrtfinalu Eura 2008. godine, u 119. minuti protiv Turaka, ali nakon kojeg je uslijedilo i veliko razočarenje.

No, taj je neuspjeh već zaboravljen, jer (n)ova je generacija hrvatskih reprezentativaca deset godina kasnije, na svjetskom prvenstvu u Rusiji stigla do finala i srebrnog odličja.

Ivan Klasnić bio je sudionik SP-a 2006. godine u Njemačkoj, te je po velikoj vrućini na stadionu u Nürnbergu igrao protiv Japana (0:0). U posljednjoj utakmici skupine, Hrvatska je odigrala 2:2 protiv Australije i ostala bez plasmana u nokaut-fazu natjecanja.

'Da, sjećam se da je bilo strašno vruće... I da nas je Srna 'za***' promašivši penal (ha, ha). Ma, naravno, to se događa, nema ljutnje. Ali ostalo mi je to u sjećanju. Baš kao i činjenica da smo bili puno bolji, imali čak i dosta prilika, ali jednostavno, nismo uspjeli zabiti gol', javio se Ivan Klasnić za tportal iz Austrije, gdje je na rođendanskoj proslavi proveo vikend. Već u ponedjeljak iz svog će doma u Hamburgu pratiti dvoboj Hrvatske i Japana.

Pratili ste Japan, pratili ste Hrvatsku na ovom turniru.

'Japance sam gledao u utakmici protiv Nijemaca. I ostao sam u čudu kako su preokrenuli rezultat, iako su na poluvremenu gubili 1:0. Nisu igrali ništa senzacionalno, ustvari kao i uvijek. Ali su pokazali svoju odlučnost, htijenje i taj mentalitet u kojem ne postoji riječ predaja. Isto su napravili i protiv Španjolske. A kada netko pobijedi dvije velesile, onda je jasno da ga se treba respektirati. Doduše, u utakmici protiv Kostarike su bili bezidejni, zasluženo su izgubili. No, u cijeloj toj priči, postoji razlika. Oni su protiv Njemačke i Španjolske bili u poziciji autsajdera, a niti znaju kontrolirati igru, to jest, čuvati loptu. Takvu su ulogu imali protiv Kostarike i u toj se situaciji nisu znali snaći. Jednostavno, ne vole imati loptu u svom posjedu'.

Hrvatska će sigurno igrati kao i Njemačka odnosno Španjolska. Ne vjerujemo da će izbornik Dalić tražiti da prepustimo loptu Japancima?

'Niti nema potrebe za time. Pa ipak imamo fenomenalni vezni red, na čelu s Lukom Modrićem, a uz njega su još i Kovačić i Brozović. No, morat će naši igrači biti jako oprezni kada izgube loptu, brzo se vraćati u obrambenu formaciju i u startu pokušati zaustaviti njihove kontre i polukontre'.

Nego, jesu li Španjolci namjerno izgubili utakmicu od Japanaca?

'Moj je dojam da su kalkulirali, jer na taj način izbjegli su i dio ždrijeba gdje su Hrvatska, Brazil, Argentina, Nizozemska. Vjerojatno misle da će na drugoj strani lakše do finala'.

  • +19
Japan - Španjolska, SP u nogometu u Katru 2022. Izvor: Profimedia / Autor: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

A može li Hrvatska preko Japana?

'Može. I ne samo preko Japana, nego preko bilo koga. Tako da ćemo Hrvatsku opet gledati u finalu. Hrvatska se digla nakon Maroka, protiv Kanade je bila odlična. S Belgijom, koja je jaka, bila je posve ravnopravna. Ali ima Hrvatska puno odličnih igrača, koji individualnim potezom može riješiti utakmicu. I nikad ne znaš tko može zabljesnuti'.

Sugeriraju mnogi promjenu u napadu, odnosno da Bruno Petković krene umjesto Marka Livaje?

'Ne bi se petljao u posao izbornika Dalića, Važno je samo da, tko god da dobije priliku, bude pravi. Svejedno je tko će zabiti gol, bitno je samo da pobijedmio'.

S obzirom na to da ste u Njemačkoj, onda znate i Japance koji igraju u njemačkim klubovima?

'Znam, kako ne. Posebno je opasan Daichi Kamada, koji i ovu ali i prošlu sezonu, igra sjajno u Eintrachtu. Međutim, neće on jedini biti opasnost za Hrvatsku, već Japan kao momčad. S time da moram naglasiti kako su Japanci izuzetno napredovali, posebno ovi koji igraju u europskim klubovima. I ova je reprezentacija sigurno puno opasnija nego ona iz 2006. godine. Ipak, siguran sam da je sve u našim rukama i da će Hrvatska stići do finala', zaključio je u optimističnom raspoloženju 42-godišnji Ivan Klasnić.

  • +19
SP Katar: Njemačka - Japan Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal