ODAZIV GRAĐANA

Akcija predaje oružja na brodsko-posavskom i požeško-slavonskom području: Od pušaka do mina

09.03.2021 u 12:42

Bionic
Reading

Policijske uprave brodsko-posavska i požeško-slavonska u utorak su izvijestile o predaji veće količine raznog oružja od pušaka, pištolja i streljiva do mine zaostale iz Domovinskog rata.

Na području Brodsko-posavske županije predaja je bila organizirana u dva slučaja. U prvom slučaju po pozivu građana policajci su izuzeli 26 komada TNT metaka od 200 grama, PEP eksploziv (težine 1,8 kilograma), 5 komada metaka PAT od 20 mm i 1000 komada raznog ne rasprskavajućeg streljiva.

U drugom slučaju policajci su preuzeli pištolj Browing, pripadajući spremnik i 6 komada streljiva, kalibra 6 x 35 mm.

Na području Požeško-slavonske županije policija bilježi pet prijava vezanih uz oružje. Na području Pakraca tri osobe predale su automatsku pušku i sveukupno 631 komad streljiva, dok je jedna osoba s područja Brestovca predala 34 komada streljiva.

U petom slučaju, u šumskom predjelu u blizini mjesta Bjelajci, muškarac je pronašao minu za koju je utvrđeno da je zaostala iz Domovinskog rata. Budući da mina nije bila sigurna za skladištenje uništena je na mjestu pronalaska.

Iz obje policijske uprave podsjećaju građane na akciju "Manje oružja – manje tragedija“ i na Zakon o posjedovanju i nabavi oružja građana, koji pruža vremenski neograničenu dragovoljnu predaju oružja.

Policija podsjećaj građane da sami ne donose oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje već da o svojoj nakani predaje, obavijeste policiju na broj telefona 192. Nakon poziva policijski službenici u civilu će doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo. Ovakvom procedurom policija štiti anonimnost predavatelja oružja i nastoji svesti potencijalnu opasnost na najmanju moguću mjeru.