veliko priznanje

Akademkinja Milena Žic Fuchs među europskom znanstvenom elitom; izabrana u prestižno Europsko istraživačko vijeće

01.07.2019 u 11:32

Bionic
Reading

Akademkinja Milena Žic Fuchs izabrana za članicu prestižnoga Znanstvenoga vijeća ERC-a

Europska komisija imenovala je šest eminentnih europskih znanstvenika u Znanstveno vijeće Europskoga istraživačkoga vijeća (ERC), priopćili su sa Sveučilišta u Zagrebu.

Sve nove članove odabrao je neovisni odbor za imenovanja, a u procesu odabira sudjelovala je isključivo znanstvena zajednica.

Među odabranima je i akademkinja Milena Žic Fuchs sa Sveučilišta u Zagrebu koja je postala prva znanstvenica iz Hrvatske imenovana u to prestižno tijelo.

Znanstveno vijeće ERC-a neovisno je upravljačko tijelo sastavljeno od 22 ugledna znanstvenika koji predstavljaju i zastupaju cijelu europsku znanstvenu zajednicu. Njegova je glavna uloga postavljanje strategije ERC-a i odabir stručnjaka za ocjenjivanje projektnih prijedloga. Njime predsjeda predsjednik ERC-a Jean-Pierre Bourguignon.

Članove Znanstvenoga vijeća bira neovisni odbor za imenovanja, sastavljen od sedam istaknutih znanstvenika koje je imenovala Europska komisija. Novi članovi Znanstvenoga vijeća ERC -a su i prof. Geneviève Almouzni (Institut Curie, Pariz), prof. Mercedes García-Arenal (Institut za jezike i kulture Mediterana i Bliski istok, Madrid), prof. Eystein Jansen(Sveučilište u Bergenu),prof. Jesper Qualmann Svejstrup (Sveučilište u Kopenhagenu), prof. Gerd prof. Gerd Gigerenzer (Institut Max Planck za ljudski razvoj, Berlin).

Ponovno imenovani članovi su profesori Margaret Buckingham, Michael Kramer i Barbara Romanowi.