Nikolina Matovina Hajduk

Učiteljica komentirala izjavu ministra Fuchsa: Uvijek našu struku vode oni koji ne poznaju dovoljno sustav školstva

28.08.2021 u 14:22

Bionic
Reading

Učiteljica razredne nastave Nikolina Matovina Hajduk osvrnula se na nedavnu izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa koji je rekao kako 'ne možemo u svaku školu staviti po jednog psihologa jer to ne bi bilo u redu'

'On je time dao do znanja da Ministarstvo neće zaposliti psihologe, ali mogao je isto tako reći da bi bilo odlično kada bi zaposlili u svaku školu jednog psihologa. To je pokazalo još nešto – uvijek nama negdje vode našu struku ljudi koji ne poznaju dovoljno sustav školstva i način na koji škola funkcionira.', osvrnula se gostujući u emisiji N1 Televiji 'Novi dan' učiteljica razredne nastave Nikolina Matovina Hajduk na izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa kako 'ne možemo u svaku školu staviti po jednog psihologa jer to ne bi bilo u redu'.

Učiteljica je dodala kako postoji dokument koji se naziva pedagoški standard, a u njemu je jasno naznačeno u kojoj školi s koliko učenika se zapošljava koliko stručnih suradnika.

'Ono što je loše što su i knjižničari stručni suradnici i onda ako vam škola ima do 500 učenika i može imati do tri stručna suradnika, škola se odlučuje za knjižničara i pedagoga, možda i logopeda jer je i disleksija u porastu. Mislim da više od 40 posto škola u Hrvatskoj nemaju psihologa.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Oni ne liječe djecu nego pomažu da se preveniraju određena ponašanja i poremećaji. Školski psiholog je educiran za psihološku podršku i osnaživanje. Učitelj nije educiran za takvu vrstu rada sa djecom. Učitelj može prepoznati ta ponašanja i obrazac, ali ne mogu detaljno obraditi dijete', rekla je.