suđenje u zagrebu

Afera Agram: Kojić se ne sjeća zamjene gradskog zemljišta s Bamgradom

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2019 14:00
  • Objavljeno 04.03.2019 u 14:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Ispitivanjem svjedoka Slavka Kojića, koji je izjavio kako se zbog proteka vremena ne sjeća okolnosti zamjene gradskog zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt, u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suradnicima te poslovnim partnerima gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti u aferi Agram teške preko 25 milijuna kuna.

Nekadašnji pročelnik gradskog Ureda za financiranje Slavko Kojić je pred sutkinjom Rahelom Valentić iznio svoja saznanja oko zamjene zemljišta s tvrtkom Bamgrad projekt, te na koji su način vođene sjednice zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

"Zbog proteka vremena nije mi ništa poznato oko zamjene zemljišta s Bamgradom. Sjednice Gradskog poglavarstva uglavnom je vodio Ivo Jelušić, dok se rezultati glasovanja oko pojedinih predmeta u pravilu bili jednoglasni. Ako je bilo prijepora oko predložene točke dnevnog reda, ona se skidala s dnevnog reda te se o njoj više nije glasovalo", izjavio je Kojić.

Na raspravi je svjedočio i Drago Lukić, nekadašnji voditelj Bamgradova gradilišta na Ferenčici, koji je izjavio kako je tvrtka Bamgrad projekt obavile sve pripremne radnje na građevinskoj lokaciji u Ivekovićevoj ulici, a ne zna tko je financirao te pripremne radnje.

"Nakon pobune građana i dolaskom zaštitara radovi se više nisu izvodili, niti smo dolazili na gradilište", tvrdi Lukić.     

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti od preko 25 milijuna kuna, Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za štetu gradskom i državnom proračunu sud je potvrdio u ožujku ove godine, a tri su točke tada tužiteljstvu vraćene na doradu. Na početku suđenja u aferi Agram, 11. listopada, Bandić je, kao i njegovi suoptuženici, izjavio da se ne osjeća krivim ni za jednu točku pročitane Uskokove optužnice.

Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić te bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig, koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!