dva izazova u hrvatskoj

Admiral Hranj na videokonferenciji NATO-a o pandemiji covida-19

15.05.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske admiral Robert Hranj sudjelovao je u četvrtak na videokonferenciji Vojnog odbora NATO-a na kojoj se prvenstveno raspravljalo o pandemiji covida-19 i reakciji NATO-a na tu globalnu zdravstvenu krizu, priopćio je u petak MORH.

"Pandemija je uzrokovala je nepredvidive posljedice za sve naše zemlje pojedinačno, ali i za Savez u cjelini", rekao je admiral Hranj i naglasio kako je u ovim izazovnim vremenima najvažnije očuvati sposobnosti za vojne zadaće i spremnost pružanja potpore civilnim institucijama.

"Hrvatska se suočila s dva izazova: pandemijom korona virusa i snažnim potresom koji je pogodio glavni grad Zagreb te prouzročio velike štete. U obje krize, Hrvatska vojska odigrala je značajnu ulogu i pokazala kako je sposobna pružiti pomoć u svim situacijama", istaknuo je Hranj.

Osim o pandemiji novog koronavirusa SARS-CoV-2, Vojni odbor NATO-a u formatu načelnika glavnih stožera zemalja članica raspravljao je i o misijama i operacijama Saveza s naglaskom na Afganistan i Irak, sposobnosti NATO obrane i odvraćanja, nastavku aktivnosti Saveza u borbi protiv terorizma te suradnji NATO-a i Europske unije.

Sljedeći sastanak Vojnog odbora NATO-a planiran je za rujan u Rimu, ukoliko situacija uzrokovana koronavirusom to dozvoli, priopćeno je.