HRVCON

Nakon karantene i testiranja na koronavirus, hrvatski vojnici krenuli u misiju na Kosovo

11.05.2020 u 17:00

Bionic
Reading

33. hrvatski kontingent (HRVCON) upućen je u ponedjeljak 11. svibnja 2020. iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika u operaciju potpore miru NATO-a u Republici Kosovo KFOR (Kosovo Force), izvijestilo je Ministarstvo obrane

Kontingent je ispratio načelnik stožera 93. krila HRZ-a pukovnik Boris Panić, koji je istaknuo kako HRZ u misiji u Republici Kosovo kontinuirano sudjeluje od 2009., sa ljudstvom i po dva helikoptera Mi-8 MTV1 ili Mi-171Sh.

„Kontingent je u potpunosti spreman za provedbu zadaća u području operacije i siguran sam kako će dostojanstveno predstavljati Hrvatsku vojsku i Republiku Hrvatsku u ovoj misiji“, istaknuo je pukovnik Panić.

Zapovjednik zrakoplovne sastavnice 33. kontingenta pukovnik Dubravko Radić poručio je kako je kontingent dobro pripremljen, iskusan i spreman za novu misiju. „Obilježje ove misije je što su svi pripadnici sastavnice proveli dvotjednu karantenu predviđenu epidemiološkim mjerama, svi su testirani prije upućivanja i potpuno spremni krećemo kako bi dali svoj doprinos potpori izgradnje i održavanja mira i stabilnosti u Republici Kosovo pod okriljem NATO-ove operacije“, naglasio je pukovnik Radić.

Temeljna zadaća hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji je razmješten na području aerodroma Slatina u Prištini, je prijevoz snaga KFOR-a, tereta i VIP osoba.