UOČI TRUMPOVOG DOLASKA

Abe ponovno izabran za japanskog premijera nakon velike izborne pobjede

01.11.2017 u 08:46

Bionic
Reading

Shinzo Abe u srijedu je ponovno izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog mjeseca zabilježio veliku izbornu pobjedu i nekoliko dana uoči posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa kojim bi prema očekivanjima trebalo dominirati pitanje Sjeverne Koreje.

Abe (63) dužnost premijera preuzeo je u prosincu 2012. obećavajući oživljavanje ustajalog gospodarstva i jačanje obrane zemlje.

Koalicija predvođena njegovom liberalno-demokratskom strankom zadržala je dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta na izborima održanima 22. listopada dajući novi zamah njegovim nastojanjima da izmijeni poslijeratni pacifistički ustav zemlje.

Očekuje se da će Abe zadržati dosadašnje ministre u novoj vladi i dati im zadaću izrade novog proračuna s naglaskom na skrb za djecu i jačanje produktivnosti.

U telefonskom razgovoru u ponedjeljak Abe i Trump suglasili su se da će zajedno raditi na koracima kojima bi se odgovorilo na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

  • +28
Japanska carska obitelj Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Trump je kazao Abeu 'kako iščekuje posjet Japanu' 5. studenoga dodajući da su Japan i Amerika 'sto posto zajedno' i da 'nema nikakvog prostora za sumnje u američko-japanski savez', kazao je predstavnik japanske vlade Yasutoshi Nishimura novinarima.