EUROPSKI PARLAMENT

62 amandmana na prijedlog rezolucije o RH

31.01.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Prijedlog rumunjske europarlamentarke Monice Macovei o nadzoru nad Hrvatskom i nakon ulaska u Uniju dio je paketa od 60-ak amandmana na tekst zaključne rezolucije o pripremljenosti naše zemlje za članstvo. 'Hrvatska neće imati nikakvu vrstu postulaznog monitoringa', kazala je na to ministrica vansjkih poslova Vesna Pusić

O tom dokumentu koji priprema izvjestitelj EP-a za Hrvatsku Libor Roucek po drugi put će se raspravljati na vanjskopolitickom odboru 18. veljače, a dan nakon toga glasovat će se o predloženim amandmanima. Slovenski zastupnici predlažu da se u izvještaju naglasi obveza Hrvatske u rješavanju bilateralnih problema sa susjedima.

Zastupnica Macovei, poučena iskustvom Rumunjske, koja je u Uniju ušla nespremna i duboko korumpirana, predlaže monitoring i nakon punopravnog članstva. To bi, smatra parlamentarka, bilo jamstvo da Hrvatska neće posustati u reformama te da borba protiv korupcije neće prestati.

No njezina stranačka skupina, a to su europski pučani, traže sasvim suprotno. A to je čvrst nadzor do ulaska i stopostotnu spremnost Hrvatske za članstvo. Sve to baš da bi se izbjegla situacija s Rumunjskom i Bugarskom, zbog čega su pregovori i zahtjevi o spremnosti Hrvatske dodatno postroženi.

Prođu li neki od tih amandmana i postanu li dio rezolucije, o čemu će Parlament na plenarnoj sjednici glasovati u travnju, to neće imati utjecaj na uvjete pod kojima će Hrvatska postati članicom. I to zbog nekoliko razloga. Rezolucije Europskog parlamenta pravno su neobvezujuće. Usto, u pristupnom ugovoru zapisano je da će se nadzor nad Hrvatskom provoditi samo do dana uklaska, a ne i nakon 1. srpnja. Takav tekst pristupnog ugovora potpisale su sve članice, a do sada je ratificiran u 22 zemlje.

S bilo kakvom izmjenom teksta ugovora, na primjer o postpristupnom monitoringu, trebale bi se složiti sve članice, a to je praktično neprovedivo. Povjerenik za proširenje Fuele prije nekoliko dana je u EP najavio pozitivno završno izvješće o Hrvatskoj koja je već sada ispunila gotovo sve što je od nje Unija tražila. I najavio Hrvatsku kao novu, potpuno spremnu članicu Unije. Bez nadzora nakon ulaska.

'Europa je slobodno područje i svatko može tvrditi što god hoće i ima na to pravo. Hrvatska neće imati nikakvu vrstu postulaznog monitoringa, za razliku od Rumunjske i Bugarske; pa djelomično i zbog toga iskustva smo imali sasvim drukčiji model pregovaranja', kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić