sukob na bliskom istoku

260 britanskih odvjetnika pisalo Sunaku; upozorili ga na kršenja ljudskih prava u Gazi

27.10.2023 u 13:07

Bionic
Reading

Stotine odvjetnika sa sjedištem u Velikoj Britaniji poslale su otvoreno pismo britanskom premijeru da "hitno djeluje" te upozoravaju da su na djelu ozbiljna kršenja međunarodnog prava počinjena u Gazi

Pismo 260 odvjetnika, upućeno Rishiju Sunaku, ministru vanjskih poslova Jamesu Cleverlyju i ministru obrane Grantu Shappsu, poziva britansku vladu da "hitno djeluje kako bi ispunila svoje međunarodne pravne obveze" u sukobu Izraela i palestinskog islamističkog pokreta Hamas, prenosi agencija Dpa.

Od vlade se traži da se pridržava pravnih obveza Velike Britanije u odnosu na rat u Gazi te se poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da "upotrijebi svoj utjecaj vršeći pritisak da se ishodi prekid vatre kako bi se omogućila doprema pomoći u Gazu".

Odvjetnici također traže od Vlade da zaustavi prodaju oružja Izraelu jer bi ono moglo biti korišteno za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

U pismu odvjetnici obrazlažu da su "potaknuti intervenirati jer su, u regiji koja je već navikla na veliku patnju, smrt i druge nevolje koje su pretrpjeli pojedinci, obitelji i cijele zajednice u posljednjih 20 dana bile doista užasne".

Pritom odvjetnici ističu da je "izgladnjivanje civilnog stanovništva kao metoda ratovanja, uključujući namjerno ometanje dostave odgovarajuće pomoći, kao što Izrael radi u Gazi, strogo zabranjeno prema običajnom međunarodnom pravu... i predstavlja ratni zločin."

Među potpisnicima pisma je 36 odvjetnika s titulom kraljevog savjetnika, 49 partnera i direktora odvjetničkih društava te 16 profesora prava.

Do ove intervencije dolazi nakon što su čelnici Europske unije pozvali na "stalan, brz, siguran i nesmetan humanitarni pristup i pomoć kako bi se stiglo do onih kojima je potrebna", dok bjesni sukob Izraela i Hamasa.