tradicionalna uporišta

Britanski premijer Rishi Sunak doživio povijesne poraze na dopunskim izborima

20.10.2023 u 09:24

Bionic
Reading

Britanski laburisti zadali su u petak dvostruki udarac premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Rishiju Sunaku pobjedom na dopunskim izborima u okruzima Tamworthu i Mid Bedfordshireu, tradicionalnim uporištima konzervativaca

Oporbeni čelnik Sir Keir Starmer ustvrdio je da laburisti "prekrajaju politički zemljovid" zauzimanjem mjesta koja su držali konzervativci uoči općih izbora koji se očekuju sljedeće godine.

U Tamworthu, laburistica Sarah Edwards pobijedila je torijevca Andrewa Coopera većinom od 1316 glasova. Konzervativci su branili većinu od 19.600 glasova, ali zaokretom od 23,9 postotnih bodova u korist laburista to se iz temelja promijenilo.

Rezultat, objavljen ubrzo u ranim jutarnjim satima, drugi je najveći zaokret za laburiste na dopunskim izborima ikada.

Nakon rezultata u Tamworthu, čelnik laburista Sir Keir Starmer rekao je: "Ovo je fenomenalan rezultat koji pokazuje da su se laburisti vratili u službu radnih ljudi i ponovno iscrtavaju politički zemljovid". "Za one koji su nam dali svoje povjerenje i one koji to razmatraju, laburisti će provesti svaki dan djelujući u vašem interesu i usredotočeni na vaše prioritete. Laburisti će Britaniji vratiti budućnost", istaknuo je Starmer.

Samo pola sata kasnije, za njega su stigle još bolje vijesti jer su u Mid Bedfordshireu laburisti srušili najveću većinu na dopunskim izborima od 1945. godine.

Torijevci su držali Mid Bedfordshire od 1931., s većinom od 24.664 glasa na izborima 2019. godine.

Ali Alistair Strathern preuzeo je taj okrug s većinom od 1192 nad svojim torijevskim suparnikom Festusom Akinbusoyeom.