'generacija bez duhana'

Sunak: Predlažem da povećavamo dob za prodaju cigareta za jednu godinu svake godine

04.10.2023 u 16:47

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak objavio je u srijedu da namjerava proširiti zabranu prodaje cigareta kako bi Ujedinjeno Kraljevstvo postupno postalo zemlja bez duhana, a iznio je i prijedlog o bonusima za nastavnike i obećanje o budućem smanjivanju poreza

“Predlažem da ubuduće povećavamo (zakonsku) dob za prodaju cigareta za jednu godinu svake godine,” izjavio je šef konzervativne vlade tijekom govora na kongresu svoje stranke u Manchesteru.

“To znači da današnjem 14-godišnjaku nikada neće biti legalno prodane cigarete”, rekao je, govoreći o budućoj “generaciji bez duhana”.

Po prijedlogu kako ga je iznio Sunak, dob zabrane dizala bi se svake godine za jednu godinu, što bi značilo da će mladi odrastati bez duhana što će ukupno poboljšati zdravstveno stanje nacije.

Trenutno je legalna dob za kupnju cigareta u Velikoj Britaniji 18 godina.

Ali, četiri od pet pušača počeli su pušiti prije 20-te, rekao je Sunak. "Pokušavamo spriječiti adolescente da počnu pušiti".

"To bi moglo omogućiti da se gotovo u potpunosti eliminira pušenje kod mladih već od 2040.", kaže se u priopćenju Downing Streeta.

Uživanje duhana vodeći je uzrok smrti koja se može spriječiti u Ujedinjenom Kraljevstvu, navodi se u priopćenju. Uzrokuje otprilike jednu od četiri smrti od raka. Stvoreni troškovi, posebno za zdravstveni sustav, "iznose 17 milijardi funti svake godine", ili gotovo 20 milijardi eura.

Predložene mjere slične su onima kakve je prošle godine najavio Novi Zeland, koji je postao prva zemlja koja je zabranila genecaiji rođenoj nakon 1. siječnja 2009. da kupuje cigarete. Zabrana će stupiti na snagu 2027.

Bonusi za nastavnike

Sunak je također iznio nizu planiranih izmjena u obrazovnom sustavu, uključujući neoporezivi bonus do 30.000 funti kako bi se privukli nastavnici u ključnim školskim predmetima.

"Danas mogu najaviti, kako bismo privukli i zadržali više nastavnika, da će oni koji predaju ključne predmete u školama, a prvi put i na našim fakultetima, dobiti posebne bonuse do 30.000 funti bez poreza tijekom prvih pet godina njihove karijere", rekao je.

Smanjenje poreza

Sunak je obećao i smanjiti poreze u trenutku kada inflacija bude pod kontrolom, nakon rastuće zabrinutosti članova Konzervativne stranke o porastu poreza od pandemije covida-19.

Tijekom ove godine, Sunak i njegov ministar financija Jeremy Hunt govorili su da je njihov prioritet prepoloviti inflaciju - koja je u listopadu 2022. dosegnula najvišu razinu u 41 godinu od 11,1 posto. No, smanjivanje poreza predstavljalo bi rizik za ostvarivanje tog cilja.

Međutim, mnogi članovi stranke nestrpljivi su kada se radi o smanjivanju poreza, uoči izbora koji će se vjerojatno održati iduće godine, pogotovo jer konzervativci u anketama znatno zaostaju za oporbenom Laburističkom strankom.

Odustajanje od projekta HS2

Britanski premijer objavio je i da odustaje od nastavka velikog infrastrukturnog projekta - linije brzih vlakova koje bi olakšale pristup sjeveru zemlje, ali kojih su troškovi naglo porasli.

“Otkazujem ostatak projekta HS2”, izjavio je konzervativni šef vlade. “Umjesto toga ćemo reinvestirati svaki peni, 36 milijardi funti (41 milijarda eura) u stotine novih prometnih projekata”, obećao je.

"Ono što nam stvarno treba su bolje prometne veze na sjeveru" i to će "biti naš prioritet"

HS2 (High Speed ​​​​2), drugi projekt brzog vlaka u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon onoga koji je doveo Eurostar do tunela La Manche (HS1), izvorno je trebao povezati britansku prijestolnicu s Birminghamom, a zatim s Manchesterom i Leedsom.

No nakon Birminghama će se zaustaviti.