ORUŽANE SNAGE

17. hrvatski kontingent stigao u Afganistan

09.03.2011 u 11:52

Bionic
Reading

Svi pripadnici 17. hrvatskog kontingenta stigli su u područje operacije ISAF-a u Afganistanu i bit će raspoređeni u Regionalnom zapovjedništvu Sjever u Mazar-e Šarifu i Regionalnom zapovjedništvu u Kabulu, gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, priopćio je MORH u srijedu

U povodu odlaska 17. kontingenta prije nekoliko dana upriličen je ispraćaj u zrakoplovnoj bazi Pleso, a nazočio mu je i ministar obrane Davor Božinović. Obraćajući se postrojenim pripadnicima kontingenta, ministar Božinović naglasio je posebnu važnost koju ova, ali i sve prethodne misije ISAF-a imaju za hrvatske oružane snage i članstvo Hrvatske u NATO-u.

'Afganistansko iskustvo pridonosi transformaciji našeg obrambenog sustava, a stečeno iskustvo pridonijelo je i postizanju članstva u NATO-u jer su usvajani standardi Saveza i slana jasna poruka da je Hrvatska spremna preuzeti sve obaveze i odgovornosti koje proizlaze iz članstva u NATO-u', istaknuo je ministar Božinović.

Hrvatske oružane snage u misijama ISAF-a u Afganistanu prisutne su od 2003. i zahvaljujući svojoj visokoj obučenosti, pripremljenosti, profesionalnosti i specijaliziranosti znatno su pridonijele naporima međunarodne zajednice u stabilizaciji Afganistana, kaže se u priopćenju. O uspješnosti svih kontingenata hrvatskih oružanih snaga koji su dosad sudjelovali u misiji ISAF-a govore brojne pohvale i priznanja koje su njihovi pripadnici dobili, ali i podatak da do danas nije bilo gubitaka među pripadnicima hrvatskog kontingenta.

Ministar obrane posebno je naglasio važnost koju sudjelovanje hrvatskih oružanih snaga u međunarodnim mirovnim misijama ima za hrvatsku vanjsku politiku i položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici. 'Hrvatsko vojno sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama u Afganistanu, ali i na drugim mjestima, jedno je od najučinkovitijih sredstava naše vanjske politike, i takvo hrvatsko angažiranje u međunarodnim mirovnim misijama ostat će i u budućnosti jedno od bitnih obilježja naše vanjske i sigurnosne politike', rekao je.

Pripadnici 17. HRVCON-a preuzet će dužnosti od prethodnog hrvatskog kontingenta, a riječ je o namjenski organiziranim snagama vojne policije, namjenski organiziranim snagama pješaštva, stožernom osoblju, operativno-mentorskim timovima za vezu, policijskim operativno-mentorskim timovima za vezu (četiri pripadnika MUP-a), mentorima u vojno-policijskoj školi i logističkoj školi u Kabulu te zračnom mentorskom timu.

Zajedno s pripadnicima 4. Multinacionalnog operativnog mentorskog tima, koji su u područje Regionalnog zapovjedništva Sjever u Mazar-e-Šarifu upućeni u veljači, 17. hrvatski kontingent brojat će ukupno 330 pripadnika, piše u MORH-ovu priopćenju.