BURNO NA JADRANU

161 osoba spašena, šest ih smrtno stradalo

02.07.2013 u 14:39

Bionic
Reading

U prvih šest mjeseci ove godine tijekom 96 akcija traganja i spašavanja na moru spašena je 161 osoba, 6 osoba je smrtno stradalo, a tri su ozlijeđene, izvijestili su iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture

U akcijama koje je koordinirala Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC) sa sjedištem u Rijeci, do 1. srpnja spašeno je pet brodova te 38 jahti i brodica.

Razlog najvećeg broja poziva upomoć su kvar motora na plovilima i nesposobnost plovidbe, te potreba medicinske pomoći. Od početka godine nasukalo se 15 plovila, na sedam ih je izbio požar, a devet ih je potonulo. Spašavana su tri kupača, jedan daskaš i ronilac na dah.

Uglavnom je riječ o plovilima pod stranim zastavama ili u čarteru, a spašavane osobe najčešće su strani državljani.

Osim redovitog slušanja vremenske prognoze, svim se nautičarima, poručuju iz Ministarstva, preporuča povremena obnova stečenih znanja o upravljanju jahtama i brodicama, pridržavanje pravila i propisa o sigurnosti plovidbe, te usklađivanje plovidbe vremenskim uvjetima na moru. Kupačima se preporuča ostanak u granicama obilježenih kupališta.

Također za sve koji zatrebaju pomoć tijekom plovidbe ističe se 24-satno dežurstvo na besplatnom broju 195 Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. Tijekom 2012. godine u 365 akcija spašeno je 825 osoba i 167 plovila, smrtno je stradalo 17, nestale su 4, a ozlijeđene 42 osobe.