TEHNO SAVJETI

Zvučnici na Androidu ne rade? Evo kako možete riješiti problem

19.06.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Donosimo pregled savjeta kako pokušati otkriti zbog čega zvučnici vašeg pametnog telefona ne reproduciraju zvuk i što možete poduzeti u vezi s time

Pametne telefone s operativnim sustavom Android često nosimo posvuda sa sobom i izlažemo ih prašini prljavštini, čak i kad su u našim džepovima i torbama.

Obično su osmišljeni i izrađeni tako da mogu izdržati puno toga, ali i njihova robusnost ima granice. Kad ih prekoračimo možemo očekivati posljedice: prigušen zvuk ili, još gore, zvučnik koji ne radi.

Pogledajmo što sve možete poduzeti kako bi riješili taj problem prije no što se obratite stručno osposobljenim serviserima.

Je li problem u softveru?

Prije no što počnete prčkati po hardveru provjerite je li krivac možda softverske prirode. To možete učiniti na nekoliko načina.

Najjednostavniji je - pogađate - ponovno pokretanje vašeg uređaja.

Ako nakon toga zvučnik i dalje ne radi, pogledajte je li namješten za reprodukciju zvuka putem ugrađenog zvučnika, ne nekog drugog uređaja.

Ako redovno koristite bežčne slušalice ili zvučnike moguće je kako je ostao povezan s njima. Otvorite Settings pa Connected devices i pogledajte je li povezan s nekim uređajem putem Bluetootha.

Nakon toga otvorite Settings pa Sound, gdje ćete pogledati jeste li slučajno uključili načine rada Do Not Disturb ili Silent.

Također možete pokušati stišati uređaj do kraja i potom ga pojačati do maksimuma kako bi provjerili je li se možda negdje zaglavio.

Na kraju, otvorite Settings, Sound pa Ringtone i odaberite neku od ponuđenih opcija.

Ništa od navedenog nije pomoglo? Pogledajmo što još možete učiniti.

Isključite slušalice

Ponekad zvučnik vašeg pametnog telefona ne radi, dok slušalice funkcioniraju normalno. To se događa zato što Android tu i tamo ne registrira kako ste odspojili slušalice pa uređaj ostane u načinu rada namijenjenom slušalicama i neće koristiti zvučnike.

Ako ovo ne možete riješiti rebootom, isprobajte besplatnu aplikaciju Disable Headphone koja će prisilno isključiti taj način rada i upogoniti zvučnike. Može napraviti i obrnuto, ukaže li se za time potreba.

Isprobajte siguran način rada (Safe Mode)

Siguran način rada pokrenut će pametni telefon s izvorno instaliranim softverom, što će vam pomoći u otkrivanju je li krivac za vaše probleme neka od aplikacija koju ste naknadno instalirali.

Kako biste aktivirali Safe Mode pristisnite tipku za uključivanje i zadržite pritisak. Kucnite i zadržite pritisak na dugmetu Power Off, kucnite OK kad se pojavi i pričekajte dok se uređaj ponovno ne pokrene.

Za izlazak iz tog načina rada ponovite opisani postupak i odaberite Restart. M

oguće je kako će postupak za vaš model biti ponešto drukčiji.

Počistite rešetke zvučnika

Ako su rešetke zvučnika pune prašine i druge prljavštine reprodukcija zvuka ne može biti vrhunska. U čišćenje možete krenuti tako što ćete ih propuhati, svojim dahom ili uz pomoć kantice s komprimiranim zrakom.

Upotrijebite usisavač kako biste uklonili manje mrvice i prašinu, ali budite pritom oprezni kako ne biste oštetili komponente u unutrašnjosti uređaja. Možete ih također nježno iščetkati starom četkicom za zube.

Ako znate što radite, nije loše ni otvoriti uređaj kako biste uklonili prašinu i iznutra. Ipak, nemojte se u to upuštati ako niste posve sigurni kako to učiniti.

Vratite uređaj na tvorničke postavke

Ako aktiviranje sigurnog načina rada nije pomoglo i ne možete ustanoviti koja aplikacija, značajka ili postavka stvara probleme preostaje vam radikalno rješenje - povratak na tvorničke postavke.

Ovu ćete značajku često naći ako redom otvorite Settings, System pa Reset options. Možete upotrijebiti i tražilicu pri vrhu aplikacije Settings.

Mobitel je pao u vodu? Dobro ga osušite.

Ulazak vode u pametni telefon može za posljedicu imati i probleme sa zvučnicima. Ako vam je pao u vodu, isključite ga i pustite da se dobro osuši.

Možete ga staviti i u zdjelu riže ili oprezno upotrijebiti topli zrak. Bitno je da je pritom isključen i da ga ne pokrećete sve dok se poptuno ne osuši.

Osim toga, možete isprobati i aplikacije kao Speaker Cleaner, koje vibracijom i zvukom guraju vodu van iz mobitela.

Obratite se stručnjacima

Ako ništa od navedenog nije pomoglo, vjerojatno je neka hardverska komponenta prestala funkcionirati pa je vrijeme za odlazak u ovlašteni servis, piše Make Use Of.