TOP 10 SAVJETA

Kako očuvati novi smartfon s Androidom? Obratite pažnju na ove važne savjete

20.05.2021 u 06:38

Bionic
Reading

Od adekvatne zaštite, preko pažljivog punjenja, pa sve do antivirusnog softvera - ovo su korisni savjeti koji će pomoći svim vlasnicima uređaja s Androidom

Kupili ste novi Android smartfon i želite da vam traje što dulje? Ne brinite - postoji nekoliko vrlo učinkovitih metoda uz koje će vaš novi uređaj raditi bez greške sve dok ga jednog dana ne odlučite zamijeniti jačim. Prvo što ćete htjeti napraviti je osiguranje da ne dođe do mehaničkih oštećenja.

Kupite dobru maskicu i zaštitu ekrana

Ključ dugovječnosti mobilnih telefona prije svega leži u učinkovitoj zaštiti. Većina mobilnih uređaja su 200 grama teški komadi plastike i stakla koji će prije ili kasnije zaraditi ogrebotinu ili neko drugo nemilo oštećenje. Da biste to spriječili, kupite kvalitetnu maskicu čiji rubovi obuhvaćaju rub zaslona, a sve zaštitite kvalitetnim kaljenim staklom. Investicija od nekoliko stotina kuna uštedit će vam tisuće kuna koje biste potrošili na eventualni popravak.

Pažljivo s punjenjem baterije

Većina stručnjaka predlaže držanje smartfona na između 40 i 80 posto kapaciteta, što znači da povremena kratka punjenja doprinose dugotrajnosti puno više od jednog punjenja od 0 do 100 posto.

Nadogradite softver

Kad god možete, nadograđujte softver vašeg uređaja. Najnovije verzije operativnog sustava skoro uvijek dolaze s hrpom ispravaka bugova, poboljšanim performansama i pojačanom zaštitom, a ista stvar vrijedi za aplikacije. Ne budite lijeni - ažurirajte svoj Android i osigurajte mu nesmetan rad.

Nemojte instalirati nepotrebne aplikacije

Google Play Store sadrži stotine tisuće aplikacija, no to ne znači da ih morate sve instalirati na uređaj. Ako na smartfonu imate aplikacije koje koristite rijetko ili nikad, one će trošiti zapremninu, a ako ih imate aktivne u pozadini, počet će utjecati i na bateriju.

Pazite na temperaturu

Vaš smartfon je malo računalo s baterijom, procesorom i ostalim dijelovima koji su osjetljivi na preveliku toplinu ili hladnoću. Ako ste vani na suncu, ne ostavljajte smartfon u automobilu ili na otvorenom svjetlu. Također ukoliko želite dulje razgovarati tijekom jako toplog dana, radije koristite slušalice. Za kraj, telefon je tijekom dana najbolje ostaviti u sjeni. Bit će vam zahvalan.

Koristite antivirusni softver

Ako možete, zaštitite svoj Android od loših stvari s interneta. Malware svih vrsta i oblika želi pristup vašem uređaju i vašim podacima, a to možete spriječiti instalacijom antivirusnog softvera ili, još bolje - ne klikanjem na poveznice koje vam nepoznati ljudi šalju u porukama.

Očistite ulaze

Ako imate problema s punjačem i zbog nekog razloga smartfon se malo puni, pa malo staje - možda je problem o smeću koje se nataložilo u ulazu na dnu vašeg smartfona. Uzmite spajalicu omotanu papirićem, pažljivo pročistite rupu i izvucite nečistoće. Slično vrijedi za ulaz slušalica - izvucite prašinu i pazite da ništa ne oštetite.

Izbjegavajte svijetle pozadinske slike

Jeste li znali da svjetlije slike i visoka razina svjetline ekrana troše više baterije nego one tamne? Malim posjetom postavkama i zamjenom svijetle pozadinske slike onom tamnijom uštedjet ćete na dugotrajnosti baterije. Ovo pravilo pogotovo vrijedi ako vaš uređaj ima OLED zaslon koji crnu boju ostvaruje gašenjem jednog dijela piksela.

Ne kupujte jeftine punjače i izbjegavajte 'brzo punjenje'

Neki korisnici smartfona koriste neoriginalne punjače koji ponekad znaju biti toliko niske kakvoće da znaju uzrokovati požar. Ako ste korisnik neslužbenih periferija poput navedene, može doći i do električnog šoka. Također predlažemo da se držite što dalje od punjača koji tvrde da mogu napuniti smartfon za manje od sata.

Pripazite na oluje!

Ne punite svoj smartfon dok vani divlja oluja. Ako baš morate koristiti telefon, računalo ili druge elektroničke uređaje, koristite one koji nisu spojeni na punjač. Kao što je slučaj i s ostalim kućnim uređajima, strujni proboj može poteći kabelom smartfona i uzrokovati ozbiljnu štetu. Ako je prazan u to vrijeme, stavite ga na stranu i radije pričekajte kraj nevremena uz dobru knjigu.