TEHNO SAVJETI

Smartfon se čudno ponaša: Zombi aktivnost, uvijek prazna baterija... ima li pomoći?

09.06.2021 u 13:15

Bionic
Reading

Pobrojali smo nekoliko najčešćih uzroka neobičnog ponašanja smartfona s Androidom i načine na koje možete riješiti taj neugodni problem

Tehnologija mobilnih telefona daleko je otišla - danas umjesto robusne i jednostavne Nokije 3310 u džepu nosimo računala s masivnim ekranima osjetljivima na dodir. Uzmemo li u obzir to koliko ljudi koristi smartfone i koliko je tih računala spojeno na internet, nije nimalo čudno da njihovi vlasnici nailaze na širok spektar neobičnih problema.

Dijagnostika Androida koji se 'čudno ponaša' može biti rezultat niza okolnosti koje mogu, ali i ne moraju uključiti vanjske faktore poput zlonamjernih hakera, malicioznog softvera i drugih pošasti moderne ere. Ako svoj slučaj pronađete u jednom od sljedećih opisa simptoma, ne brinite jer postoji rješenje.

Baterija se brzo prazni

Zloćudni softver koristi bateriju vašeg smartfona za različite stvari, od praćenja pretraga, preko petljanja s vašim podacima, do slanja spama. Najbolja stvar koju možete napraviti je provjeriti koje točno aplikacije troše najviše struje i podudara li se potrošnja s vašim korisničkim navikama. Aplikacije koje rade u pozadini mogu povući jako puno struje, što znači da postoji realna šansa da se iza konstantno prazne baterije ne nalaze hakeri, već vaša ovisnost o dopisivanju ili neprestanom provjeravanju društvenih mreža.

Velika potrošnja mobilnog podatkovnog prometa

Ako koristite aplikacije za streaming poput Netflixa, društvene mreže poput TikToka ili Instagrama i GPS usluge poput Ubera i Google Mapsa, neka od njih može biti uzročnik povećane potrošnje podatkovnog prometa. Ako primijetite povećanu potrošnju podataka u postavkama Androida i ona se ne podudara s vašim digitalnim navikama, postoji određena šansa da je vaš uređaj hakiran. Ako to uspijete potvrditi, deinstalirajte sve nepoznate aplikacije, instalirajte antivirus i po potrebi vratite uređaj na tvorničke postavke.

Za provjeru podatkovnog prometa uđite u postavke, odite na Network & internet > Data usage pod stavkom Mobile i nakon toga Mobile data usage.

Smartfon se usred noći aktivira sam od sebe

Budi li se vaš smartfon usred noći bez dodira? Ovakvo ponašanje telefona stručnjaci nazivaju 'zombi aktivnost' i ona nikad nije dobar znak - netko koristi vaš telefon i to niste vi. Da biste ovom problemu stali na kraj, pogledajte koje ste aplikacije instalirali, potom instalirajte antivirus, provjerite mijenja li tko vaše lozinke i po potrebi vratite uređaj na tvorničke postavke.

Neočekivano ponašanje vaših računa

Ako se računi vezani uz vaš telefon počnu neobično ponašati, postoji šansa da se iza toga nalaze hakeri. Često mijenjanje lozinki ili čudne provjere koje pristižu na vaš e-mail najbolji su dokazi da se netko uspio domoći kontrole nad vašim profilima ili vašim telefonom.

Najbolje što možete napraviti je jako pomno paziti na bilo kakvo čudno ponašanje vezano uz račune vašeg smartfona i aplikacija, pogotovo ako ste vlasnik Androida. Platformi trenutno prijeti jako velik broj malicioznih aplikacija, dijelom zato što je Android softver otvorenog izvora. Premda je najbolji pristup direktno preuzimanje aplikacija iz dućana Google Play, to ne znači da ćete biti sigurni od malwarea.

Možda je problem fizički kvar uređaja

Možda je uzrok čudnog ponašanja smartfona hardver vašeg uređaja - tipka za paljenje možda ne radi ili imate problema s ulazom za punjač. Do ovog se zaključka u pravilu dolazi ako problem koji imate postoji i nakon što ste telefon vratili na tvorničke postavke. Ako se on pojavi nakon što vratite Android na instalirani softver, onda je riječ o softverskoj grešci - vjerojatno aplikaciji koja krade sistemske resurse.

Ako ustanovite da je riječ o hardveru, provjerite jamstvo i kontaktirajte sa službenim servisom.