JEDINSTVENA IZLOŽBA

U Zagrebu otvorena prva izložba slika koju je kreirala umjetna inteligencija

11.09.2023 u 09:20

Bionic
Reading

U Hrvatsku je 8. rujna svečano otvorena jedinstvena izložba slika pod nazivom 'Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation' koju autorski potpisuje ona – umjetna inteligencija te Aco Momčilović, organizator izložbe i suosnivač Global AI Ethics Institute. Izložba će se moći pogledati u Hotelu Zonar Zagreb sve do 22. rujna, kada seli u Rovinj na Weekend Media Festival

'U svijetu jedinstvenom izložbom koja prikazuje kako se kreativnost isprepliće s naprednim tehnološkim čudima pomiču se granice percepcije upotrebe novih tehnologija kroz umjetnost kao alat, prema svijetu budućnosti', navode organizatori. Tako posjetitelji mogu vidjeti vizuale u formatu klasičnih slika, kako bi mogli iz prve ruke osjetiti snagu i mogućnosti umjetne inteligencije u svome stvaralaštvu.

'U razumijevanju i prihvaćanju umjetne inteligencije ne samo kroz prizmu umjetnosti, već i u svakodnevnom životu, pridonijet će i dodatna predavanja i okrugli stolovi za građane na temu umjetne inteligencije u današnjem društvu, koje će biti organizirane u sklopu izložbe. Odabrana 'umjetnička'djela naći će se i na donatorskoj aukciji, a sredstva će biti donirana matematičkim gimnazijama, kako bi se mlade dodatno potaknulo na razvoj u ovom tehnološkom području', navodi se.

'Ideja izložbe je ponuditi platformu za približavanje trenutnih dosega umjetne inteligencije, kroz neke njene alate, na način koji je lako doživjeti – vizualnim putem. Cilj je javnosti pokazati kako se ne treba bojati umjetne inteligencije, već treba prihvatiti i koristiti njezine potencijale. Svakodnevno već koristimo umjetnu inteligenciju, ali nismo je toliko svjesni jer se krije u uređajima koje smo prihvatili poput mobitela. Umjetnost se već mnogo puta pokazala kao spona između sadašnjosti i budućnosti, kao ona koja ima moć povezivanja ljudi i poticanja dijaloga, a kada se kreativnost susretne s umjetnom inteligencijom, rezultat je nevjerojatno zanimljiv doživljaj. Ova izložba ne samo da nam omogućuje da budemo svjedoci mogućnosti koje nam dolaze u bliskoj budućnosti, već nas i potiče da razmišljamo o svijetu oko nas na potpuno nov način.

Ciljevi izložbe su i potaknuti razgovor o različitim temama kao što su intelektualno vlasništvo, brzina promjena i mogućnosti ljudskog usvajanja novih tehnologija, a i budućnosti same umjetnosti. Iz tih razloga ćemo na otvaranju imati par vrhunskih govornika koji će obraditi tu temu iz potpuno različitih aspekata. Kroz ovakve projekte jako nam je drago surađivati s kompanijama koje prepoznaju trendove u njihovom nastajanju i spremne su se aktivno uključiti u edukaciju i propitivanje najnovijih tehnologija. Kompanije koje su se odmah zainteresirale i podržale ovaj projekt su DataLab i Konzum iz Fortenova grupe te farmaceutska kompanija Takeda. Posebno nas veseli upravo ta raznolikost kompanija koje smo privukli', izjavio je Aco Momčilović.